Det ligger många projekt på regeringens bord med utbyggnad av både havsbaserad och landbaserad vindkraft som på kort tid kan öka Sveriges elproduktion. Dessa tillståndsprövningar bör behandlas i närtid. Regeringen måste ha ett tydligt ledarskap och ett öppet förhållningssätt mot alla energislag och ej ensidigt luta sig mot ett energislag typ kärnkraft.
Om regeringen velar och inte är tydlig i sitt agerande ger det en osäkerhet ut mot andra myndigheter och dessutom även mot industrin och företag som står i begrepp att göra stora investeringar och speciellt här i norra Sverige.
Vad ger det också för signal till andra remissinstanser som ska hantera tillståndsprövning av nya projekt om de inte säkert vet hur regeringens inställning i dessa frågor verkligen är.
Resurserna till bland annat länsstyrelserna minskas och därför förlängs handläggningstiderna avsevärt och det kan innebära att nya satsningar på miljövänliga energiprojekt kraftigt försenas och i värsta fall stryks och ej genomförs. Gäller hela Sverige men extra mycket här i norra Sverige.
Förkorta handläggningstiderna för dessa ärenden och jobba effektivt för att snabbt ge besked. Önskvärt är att våra handläggningstider följer övriga länders nivåer så att vi inte blir omsprungna av andra konkurrerande länder i vår omgivning.
För långa handläggningstider kan även innebära att framtida miljövänliga industrisatsningar tyvärr inte byggs i vårt land utan kanske flyttas från Sverige till andra länder.
Diskussionen om reduktionspliktens storlek i Sverige pågår intensivt i dag. Sverige är idag ett föregångsland i Europa vad gäller omställning till en fossilfri transportsektor. Omställningen vilar i huvudsak på tre grundpelare – elektrifiering, transporteffektivitet samt ökad användning av biodrivmedel.
Reduktionsplikten som innebär att hållbara biodrivmedel blandas i bensin och diesel är enligt Energimyndigheten det viktigaste instrumentet för att minska klimatpåverkan från transportsektorn.
Energimyndigheten har också pekat ut att reduktionsplikten är det viktigaste styrmedlet för att Sverige ska uppnå målet att minska klimatpåverkan från inrikes transporter med 70 procent till 2030.
EU är också på gång att höja sin ambitionsnivå vad gäller förnybara drivmedel och att hejda klimatförändringarna genom att ställa om till ett fossilfritt samhälle.
Kommande generationer kommer att få betala dyrt för kortsiktiga politiska beslut som ökar utsläppen och låser oss fast i ett fossilberoende. Viktigt och önskvärt är att hitta en väg för Sverige att gå från det fossila till det förnybara på ett sätt som går hand i hand med EU:s ökade klimatambitioner och inte stick i stäv.
Våga också lyfta blicken och se över blockgränserna. Tänk brett och inte fyrkantigt och hitta breda och långsiktigt bra lösningar. Viktigt för både vår egen och nästa generationers framtid.