Vilken prioritet har Neurolinjen?

Vilken prioritet har Neurolinjen i välfärden i Piteå älvdal? Frågan är adekvat eller riktig ställd nu, eftersom Neurolinjen är fristående från Framnäs folkhögskola.

Skribenten menar att Neurolinjen är viktig då många drabbas av olika sjukdomar, då särskilt stroke. (Arkivbild)

Skribenten menar att Neurolinjen är viktig då många drabbas av olika sjukdomar, då särskilt stroke. (Arkivbild)

Foto: Linda Sundström

Insändare2020-09-18 15:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man ser tillbaka på hur Region Norrbotten har hanterat bidragsdelen till Framnäs folkhögskola, är det ingen fin läsning man ser framför sig.

Man är sämst i landet på att ge bidrag till folkhögskolor, säger rektor Bo Olofsson, Framnäs folkhögskola. Och konsekvensen eller följden har blivit, att man tvingas lägga ner en väl fungerande Neurolinje på skolan. Vilket har drabbat enskilda elever och anhöriga oerhört hårt.

Samtidigt läste jag i PT angående Region Norrbotten och regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) – att dom glömt bort se över vilka "bidragsresurser" faktiskt eller i själva verket Framnäs folkhögskola behövde för att bedriva skolverksamhet (en demokratisk rättighet). 

I dag ser det dock annorlunda ut, vad det gäller skola, vård och omsorg. Nyheten i dag, är att Piteå kommun får 55,6 miljoner kronor i generella eller allmängiltiga välfärdspengar för bland annat skola, vård och omsorg och Region Norrbotten 260 miljoner kronor för att säkra tillgången till vård och som ett generellt tillskott. Så Kenneth Backgård kan fullfölja sina åtaganden, vad det gäller Neurolinjen. Vilket han berättat om i PT, som är en hjärtefråga för honom. 

Slutligen, när det gäller hjärnans sjukdomar och då särskilt stroke, drabbas varje dag 70 svenskar av stroke, 17 av dem kommer inte att överleva (enligt hjärnfonden). 

Så det är viktigt med Neurolinjen på Framnäs folkhögskola!