Vilken inverkan har koldioxiden på klimatet?

"FN:s Intergovernmental Panel of Climate Change, IPCC, hävdar att den ökade användningen av fossil energi har en direkt inverkan på temperaturen i atmosfären. De använder sig av en icke bevisad hypotes", skriver insändarskribenten.

Klimatrealisten Staffan Granström har skrivit en insändare om olika sätt att se på koldioxidens påverkan på miljön. (Arkivbild)

Klimatrealisten Staffan Granström har skrivit en insändare om olika sätt att se på koldioxidens påverkan på miljön. (Arkivbild)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-07-27 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

IPCC menar att gaser som har aktiva spektralband i det infraröda området kan hindra utstrålningen av energi från jorden. Därmed skulle en ökande halt av koldioxid leda till en stigande temperatur.

De har utvecklat ett stort antal modeller av klimatet för att ”projektera” den ökad halten av koldioxidens inverkan på atmosfärens temperatur och det framtida klimatet med datorer. Klimatet är en spegling av vädrets förändring över längre tidsperioder än 30 år. 

Att prognostisera klimatet över flera år är mer komplext än prognostisering av vädret. Bland annat måste hänsyn tas till solens inverkan, havsströmmar, molnbildning, vulkanutbrott med flera parametrar.

Skillnader mellan IPCC:s projekterade temperaturer uppmätta från satelliter och väderballonger. Temperaturerna finns att läsa om på internet där Dr John Christy redogör för testning av olika klimatmodeller.

Det finns forskning som visar att koldioxid inte bör påverka temperaturen. Irländska forskarna Michael och Ronan Connolly har under perioden 2010–2011 analyserat mätdata från miljontals väderballonger som sänts upp i atmosfären från norra Kanada till södra USA. En väderballong når en höjd av ca 35 km innan den sprängs på grund av det låga omgivningstrycket. Ballongen hinner passera de två luftlagren i troposfären och stratosfären med gränsskiktet tropopausen mellan dem.

Ballongernas data såsom, tryck, temperatur, fuktighet och hastighet har analyserats med hjälp av de allmänna gaslagarna som beskriver atmosfärens fysikaliska egenskaper. Forskarna har analyserat molekyltätheten hos luften i atmosfärens olika lager och funnit att atmosfären är i fullständig termodynamisk energibalans och att inverkan av ”växthusgasen” koldioxid är noll.