De åtstramningar som utbildningsförvaltningen tvingats ta till på grund av ökad kostym utan tillförskjutna medel, har tillsammans med pandemin lett till att personalen är slutkörd. Ett kvitto på det är att flertalet lärare går i tankarna på att gå ner i tid för att orka jobba eller ens stanna kvar i yrket.
Ytterligare ett kvitto är en ökad skolfrånvaro även bland yngre elever, samt större behov av extrastöd, där bristen på personal har gjort att dessa elever har fallit mellan stolarna. I kommunen diskuteras det mycket om skolnärvaro, vilket är en viktig fråga som behöver lyftas.
Forskning har visat vad det kostar samhället om en elev faller mellan stolarna och blir en hemmasittare, och det är en kostsam historia för kommunen. Satsar man istället på resurser så kommer dessa elever till stor del att fångas upp, vilket i sin tur leder till en besparing för kommunen. Denna fråga lyfte Lärarförbundet redan 2020 inför kommunfullmäktige, men än har vi inte fått något gehör för våra påtalanden.
Läget för vår kommuns del är att vi nu står i den kompetensbrist som Lärarförbundet har varnat om i flera års tid. Tyvärr har det inte satsats på de tidigare kompetensförsörjningsplanerna som Utbildningsförvaltningen tillsammans med fackförbunden tagit fram, för att ombesörja framtidens behov, vilket nu lett till att arbetsgivaren står med Svarte Petter.
Piteå har varit en kommun där vi kunnat stoltsera med vår höga behörighet bland personalen i Utbildningsförvaltningen. Vi har varit en kommun som har haft en plats på skolväsendets Sverigekarta. Det kommer vi inte att vara länge till om ingenting görs. Det krävs nu en insats från er politiker, för att visa vad ni vill satsa på. Vill ni leda en kommun där personalen trivs och får rätt förutsättningar för att utföra sitt yrke, eller vill ni leda en kommun med hög sjukfrånvaro och obehöriga lärare som undervisar, där barnen blir de stora förlorarna?
Lärarförbundet yrkar på följande punkter
Underlätta arbetsbördan för de utbildade lärarna så de kan ägna sig åt sitt huvuduppdrag och stanna kvar i yrket.
Ökad hastighet på investeringsplanen, så ingen behöver bli sjuk på sitt arbete.
Avsätta extra medel så att Utbildningsförvaltningen kan genomföra sin kompetensförsörjningsplan fullt ut.
En fortsatt satsning på lärar- och skolledarlöner för att höja statusen på yrket och därmed behålla och locka fler till yrket.
Till hösten är det val av de som invånarna vill ska leda landet, kommunen, landstinget och kyrkan. Det är viktigt att rätt insatser görs inom Utbildningsförvaltningen, så eleverna som är framtidens arbetskraft, får en bra grund att stå på och att ingen ska behöva falla mellan stolarna.