Vi vill vara med och skapa Piteås framtid

Nu vill bönderna vara med i utvecklingen av framtidens Piteå, ett hållbart Piteå. Nina Olovsson påpekar att den som brukar jorden har ovärderlig kunskap.

Nina Olovsson, här med maken Dick och vallhunden Ian, påpekar att bönderna och LRF kan och vill vara med och påverka vår gemensamma framtid. (Arkivbild)

Nina Olovsson, här med maken Dick och vallhunden Ian, påpekar att bönderna och LRF kan och vill vara med och påverka vår gemensamma framtid. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Insändare2018-11-21 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fick den stora äran tidigare att ha en vision om år 2020 i Piteå. En absolut möjlig vision, men vad har hänt?

Inte mycket. Piteås styrande har under lång tid bara sett till att staden ska växa, men ingen tanke på att förändra byggandet.

För att få ett kretsloppssamhälle och komma bort från fossil gödsel måste vi få cirkulation på människors restprodukter. Nu går mycket av kväve och kalium direkt i havet.

Vi köper mer utländska varor och har mer slit och släng än någonsin. Stor del av vår konsumtion skapar föroreningar i andra delar av världen.

Lantbruket har förändrats massor, vi behöver livskraftiga lantbruk av varierande storlek här i kommunen, jordbruk som gör marken levande med fåglar, insekter, såsom bin, humlor, fjärilar och andra smådjur som är beroende av att det finns plöjd åker ibland och kor, får med mera som betar på gräsbevuxna fält.

Bonden ser till att gräset blir bra föda till djuren som i sin tur ger oss den näringstäta mjölken och ett fint närproducerat kött, av djuren får vi också skinn och hund-/kattmat med mera.

Vi vill ha fler som producerar i kommunen och det måste vara lönsamt, för det är ett utvecklande och kreativt företagande som kan sysselsätta många händer och hjärnor

Allt sedan min vision om 2020 har lantbrukets och med det landsbygdens möjligheter försämrats.

Jordbruksmark har under många år förvandlats till villakvarter, där vi istället hade kunnat odla högkvalitativa varor till Piteås befolkning.

En ljuspunkt som kommit sista åren är att kommunen köpt Gran och blir mer medveten om vikten av produktion av egna varor och utbildade människor på området.

Livsmedelsstrategin som Norrbotten var först i landet med drar också upp riktlinjer på hur man ska ta hänsyn till matjord/ åkermark

Det hörs på namnet matjord att den ska ge oss föda i lång framtid.

Det tar 200 år att skapa en bra matjord, en kvart att förstöra den med asfalt och grävskopor.

Nu ska Piteås socialdemokrater satsa på landsbygden heter det: Jättebra! Men...

Vindkraftverk = inte många stadigvarande jobb i framtiden, mycket utländska pengar , boende i en pråm som inte gynnar Piteås småföretagare där jobbarna kunnat bo.

Severhallar = utländska investerare som inte heller betalar skatt i kommunen.

Lantbruket = Varje gård kan ge 4-8 jobb dels primärt och dels i förädlingen där alla skattekronor hamnar i kommunen.

Stadsnära odling av grönsaker på kommunens egenmark med ledsagning av kunnigt folk från Gran eller Agropark

Vi vill från LRF delta mycket mer i kommunens utveckling så att Piteå kan bli den Hållbara kommunen till mina och andras barn och barnbarn.