Ert motto i kommunen är att lyssna på medborgarna. När lyssnade ni angående Samvaron? Aldrig. Ingen förfrågan har gått ut i kommunen. Vad är det för fel på namnet Samvaron? Ni vill att det ska heta Seniortorget 65+. Medborgarna 70+ och 80+ vill ha Samvaron kvar, som betyder att vi träffar jämnåriga för en fikastund till billig penning samt underhållning av lokala förmågor som ser vilken publik dom har.
Jag tror inte det finns många städer som slår Piteås 500 besökare per vecka. Så varför avsluta något som går bra i Piteå. Lyssna på medborgarna! Det är dom som är besökarna.
Ert motto är även att göra något mot ensamheten. Stänger ni Samvaron blir det flera som kommer att sitta ensam i lägenheterna. Vi är många 70+ och 80+ som inte kan ta oss runt i byarna som ni har på förslag. Alla har inte egen bil eller färdtjänst, och den ska beställas i förväg. Men framförallt Piteå har ingen busskultur.
Ni pratar varmt om Umeå och Skellefteå hur dom lyckas med Seniortorget 65+. Dom har busskultur med bussar som kör runt i kommunen med täta busstider. Se till att Piteå också får busskultur då kan vi börja snacka om Seniortorget 65+.
Nej låt Samvaron vara kvar med deras utbud. Stötta byarna istället och fråga medborgarna om dom vill göra något för gamla och ensamma så kanske vi kan hjälpas åt. Stötta hemtjänsten också så att fler söker sig dit. Då kanske ni klarar ensamheten också.
En frivillig i Piteå
Svar direkt:
Tack för din synpunkt. Vi förstår att förändringen av Samvaron påverkar er som gästar oss regelbundet och trivs med upplägget som det är idag. Vi har snart besökt alla samvaroverksamheter för att lyssna in och ta emot förslag och synpunkter från er besökare.
En viktig orsak till förändringen av Samvaron är att andelen äldre i befolkningen ökar markant de närmaste åren. För att möta framtiden krävs nya arbetssätt för oss som socialtjänst. För att följa aktuell forskning och den nya socialtjänstlagen behöver vi arbeta mer med förebyggande och hälsofrämjande insatser för äldres fysiska och psykiska hälsa – det är huvudsakliga syftet med att skapa en seniortorgsverksamhet.
Vi som socialtjänst behöver tänka nytt och skapa rätt förväntningar utifrån rådande förutsättningar för att kunna stödja er seniorer att leva självständigt så länge som möjligt. Med namnet Seniortorg hoppas vi kunna locka även de lite yngre, från 65+, för att påverka till ett aktivt seniorliv. Forskning visar att det finns stark evidens för insatser som främjar ett flertal livsstilsfaktorer och som har betydelse för ett hälsosamt åldrande, bland annat social gemenskap, fysisk aktivitet och matvanor.
Den ändrade inriktningen kommer genomföras successivt. Det innebär att två samordnare får uppdraget att starta upp seniortorgsverksamhet samtidigt som de planerar aktiviteterna i befintliga samvaroverksamheter både i stan och i byarna. Dock påverkar en mindre budget till Samvaron våra öppettider.
Vår förhoppning är att du och Piteås andra seniorer ska uppskatta den nya inriktningen med Seniortorg. Har du ytterligare funderingar eller synpunkter är du välkommen att kontakta någon av oss via Piteå kommuns medborgarservice.
Helena Magnusson, avdelningschef ordinärt boende
Jennifer Sjölund, enhetschef ordinärt boende