Vi tar samråden om havsbaserad vindkraft på största allvar

"Balansen mellan att möta det kraftigt ökande energibehovet i Norrbotten och samtidigt respektera lokala värden är en svår utmaning som vi hoppas kunna möta med dialog och kunskap", skriver Barbro Grebacken, projektledare Bores Krona som svar på en tidigare insändare om havsbaserad vindkraft.

Barbro Grebacken, projektledare Bores Krona, svarar på en tidigare insändare om samråd gällande vindkraftsetableringar. (Arkivbild)

Barbro Grebacken, projektledare Bores Krona, svarar på en tidigare insändare om samråd gällande vindkraftsetableringar. (Arkivbild)

Foto: Montage

Insändare2024-05-23 16:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Svar på insändaren Samråd om vindkraft bara spel för galleriet?

Tack Anna-Karin för dina tankar kring vårt planerade projekt Bores Krona för vindkraft i havet utanför Piteå och Luleås kommuner. Det är viktiga frågor du lyfter – när infrastrukturprojekt ska genomföras måste de granskas och analyseras noggrant för att väga intressen och vårda naturvärden. Balansen mellan att möta det kraftigt ökande energibehovet i Norrbotten och samtidigt respektera lokala värden är en svår utmaning som vi hoppas kunna möta med dialog och kunskap. 

Vi tar samråden på största allvar. Vi har tagit till oss av de synpunkter som framkommit och gjort flera justeringar i projektet. Det finns farhågor, men även de som ser möjligheter. Baserat på synpunkter har vi bland annat minskat parkens yta och antalet vindkraftverk från 136 till 125. 

Just nu samråder vi om en justering som innebär att projektområdet reduceras ytterligare. Öppningen mellan delområde 1 och 2 utökas till förmån för sjöfart. Ändringen kommer inte att göra någon större skillnad visuellt och betyder inte att fler verk hamnar närmare land. Skälet är att vi ansöker om en så kallad ”boxmodell” där verkens slutgiltiga placering bestäms i ett senare skede. De visualiseringar som finns på vår hemsida ger en bra uppskattning av hur parken kommer att se ut från kusten.

Till syvende och sist är det mark- och miljödomstolen som bedömer om påverkan på omgivning, inklusive landskapsbilden, kan accepteras och om alla de analyser vi och våra experter har gjort är tillräckligt gedigna för att parken ska vara tillåtlig och få miljötillstånd. Industrier och transportaktörer i Norrbotten arbetar på högvarv för att få fram den energi de behöver, så fort som möjligt. Bores Krona kan bidra med 12 TWh förnybar el årligen från 2030 om processen håller det tempo som krävs för att möta regionens energibehov.