Viktigt med trafiksäkerhet i kommunen. Så står det i "Värt att veta om din kommun". Måste vara ett skrivfel. Ska stå: stad och stadsnära områden. Då stämmer det bättre.
Vi som bor i byar är intressanta när det gäller skatteintäkter men sen tar det stopp vad gäller kommunens intresse. Så är det med trafiksäkerheten i kommunen. Avsaknad av gång och cykelvägar, farthinder med mera gör att boende som vill springa, gå, cykla, eller promenera med barnvagn är hänvisade till 20 centimeter mellan vita sträck och dike, samtidigt som 2 300 fordon per dygn passerar, varav 80 av dem är tunga fordon.
Att hålla föreskriven hastighet är inte intressant för det är ingen som bryr sej. Här kör man som man vill. Exemplet är hämtat från Blåsmark där vissa delar är påbörjade men aldrig färdigställda. Att försöka ta sej till lokaltrafiken i Hortlax till fots eller cykel är detsamma med livsfara. Tanken var väl ändå att knyta ihop byarna med landsbygdscentra, eller?
Situationen angående trafiksäkerhet är inte ny utan har påpekats i minst 15 år. Trafikverket tycker det är okej. Det är bilisternas ansvar att framföra fordon så ingenting händer. Kommunen kan tydligen ingenting göra om inte trafikverket är med på noterna. Märkligt, gäller det inte i stadsnära områden också eftersom det satsas på trafiksäkerhet där. Kan det vara så att människor är viktigare ju närmare staden man bor?
Överlevare
SVAR DIREKT:
Piteå kommun tycker också att trafiksäkerhet är viktigt i hela kommunen varför vi arbetar aktivt med bland annat trafiksäkerhetshöjande åtgärder. Arbetet är behovsstyrt och utförs på olika sätt bland annat beroende på vem som är väghållare.
Beslut om byggnation av trafiksäkerhetshöjande åtgärder på kommunala vägar i Piteå kommun fattas av kommunen i egenskap av väghållare. Där ansvarar också kommunen för anläggningsarbeten och för drift och underhåll. Kostnader för kommunala vägnätet belastar kommunens ekonomi.
På det statliga vägnätet är det Trafikverket som är väghållare vilket innebär att det är Trafikverket som beslutar om, anlägger och ansvarar för drift och underhåll av det statliga vägnätet. Kostnader för statliga vägnätet belastar Trafikverkets ekonomi.
När det gäller trafiksäkerhetshöjande åtgärder på det statliga vägnätet samverkar Piteå kommun regelbundet med Trafikverket. Kommunen tillhandahåller till exempel Trafikverket information om utmaningar, behov och önskemål på det statliga vägnätet i kommunen flera gånger varje år. Det inkluderar såklart behov och önskemål om trafiksäkerhetsstärkande åtgärder. Vi för också en dialog om hur trafiksäkerheten konkret kan förbättras, till exempel genom hastighetssänkning, hastighetsdämpande åtgärder, målning av linjer, etcetera.
Kommunen har dock ingen befogenhet att fatta beslut om åtgärder på statlig väg och har inte heller rättighet att vidta åtgärder på statlig väg utan Trafikverkets godkännande.
Det vi vill säga är alltså att trafiksäkerhet är lika viktigt i hela kommunen men kommunen som organisation har inte befogenhet att arbeta med till exempel trafiksäkerhet på samma sätt längs alla gator och vägar eftersom vi inte alltid har väghållaransvaret.
Micael Kemi, gatuchef för Piteå kommun och Rebecka Granström, enhetschef för Trafik och Bygg, Piteå kommun