"Vi i äldreomsorgen vill kunna vårda de boende"

"Det är sorgligt att Piteå kommun inte ser allvarligt på äldreomsorgens arbetsmiljö för personal. Jag pratar nog för många i den här yrkeskategorin när jag säger att vi är så trött på att alltid vara en kategori för sparande", skriver insändarskribenten som får svar direkt.

"Det är sorgligt att Piteå kommun inte ser allvarligt på äldreomsorgens arbetsmiljö för personal. Jag pratar nog för många i den här yrkeskategorin när jag säger att vi är så trött på att alltid vara en kategori för sparande", skriver insändarskribenten som får svar direkt.

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2024-11-19 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är sorgligt att Piteå kommun inte ser allvarligt på äldreomsorgens arbetsmiljö för personal. Jag pratar nog för många i den här yrkeskategorin när jag säger att vi är så trött på att alltid vara en kategori för sparande, och ja vi vet att vi bara kostar, men vi vill så gärna kunna vårda våra boende på husen, eller i deras egna hem på ett tillfredsställande sätt. 

Med det menar jag psykiskt, fysiskt, socialt och själsligt. Det sistnämnda är det som det inte finns någon tid för. 

För att hinna få upp alla på morgonen så gäller det att stressa på. Alltid får vi säga att vi kommer om en stund, vi är upptagen just nu, vi skyndar oss så mycket vi kan, så försök somna om en stund till, ja jag hör att du är ledsen, vi skyndar oss så mycket vi kan. 

Det är nog värst på husen eftersom det inte görs någon biståndsbedömning där. Dom som flyttar in i dag är så sjuka, eller oroliga, att det krävs mycket tid hos dom, men någon mer personal har vi inte fått. 

Vi måste stressa på och själva bli sjuka. Många gånger långtidssjukskrivna. 

Jag vet att det för några år sedan gjordes en undersökning där Piteå hade flest sjukskrivna kvinnor i jämförelse med övriga Sverige. Den siffran skulle nog bli lägre om vi hade ett tillfredsställande arbete som vi slapp ha ångest för när vi ska dit. Många är arga och det skapar ett motstånd i kroppen. Det genererar i psykisk ohälsa. 

Ni har råd med höga fallskärmsavtal och ofta höga löneförhöjningar till olika chefer. Klasskillnaderna i Piteå bara ökar. Det nya 11-timmars schemat är allt annat än vila. Nästan alla är tröttare nu än förr. 

På kommunen vet ni allt det här, men det enda vi får höra är att det inte finns pengar att göra något. Regionen gjorde något när dom dubblade OB-tillägget, och regionen har också tagit mycket undersköterskor från kommunen på grund av det. 

Då tänker man att det borde ju ha fått politikerna i kommunen att tänka till, och göra likadant för att behålla sin personal, men nej det gjorde inte det. Jag är så trött på att få höra att det inte finns några pengar. För uppriktigt sagt så skiter jag i det för det finns pengar, det gäller bara att prioritera vars ni lägger dom, men det är antagligen inte på oss.

Trött undersköterska

Svar direkt:

För Piteå kommun som arbetsgivare är arbetsmiljö en prioriterad fråga, våra medarbetare är vår viktigaste resurs för att vi ska kunna leverera god service, stöd och vård till Piteåborna. Den situation du beskriver utifrån egna erfarenheter låter inte bra och det är därför viktigt att du tar upp det med din närmaste chef. På varje arbetsplatsträff som ska hållas en gång i månaden är arbetsmiljö en stående punkt – det är ett viktigt forum att lyfta frågan om hur ni har det på just er arbetsplats och vad som är möjligt att förändra hos just er.

Sedan är det tyvärr så att vi lever i en verklighet där vi har stora utmaningar att rekrytera ny vård- och omsorgspersonal, det är en utmaning som vi delar med hela landet. Här arbetar vi intensivt med olika strategier och lösningar, både på kommunledningsnivå och i socialförvaltningen tillsammans med samtliga vård- och omsorgsavdelningar. En del i det arbetet är att ställa om våra arbetssätt, exempelvis att arbeta med att dela upp arbetsuppgifter på ett tydligare sätt och arbeta med digitalisering där det är möjligt. Vi lägger också mycket tid på att planera för alla insatser i verksamheterna på ett så bra sätt som möjligt utifrån både brukar- och arbetsmiljöperspektiv. Vårt arbete med bemanningsstrategi och schemaläggning är under ständig utveckling för att nå bästa möjliga resultat. Syftet är just att tiden ska räcka till för det viktiga omvårdnads- och omsorgsarbete som du beskriver i din insändare.

Vi känner till att dygnsvilan på 11 timmar uppfattas av en del som en försämring, men det kan inte vi som kommun ändra utan här följer vi arbetstidslagstiftningen. Syftet med den lagändringen har inte varit att försämra för medarbetare utan att förbättra möjligheten till återhämtning för alla medarbetare.

När det gäller höga ohälsotal bland kvinnor stämmer det att vi ligger högt. Som arbetsgivare arbetar vi med det vi kan göra för att långsiktigt förbättra de resultaten med de resurser vi har till vårt förfogande. Det betyder att vi satsar på förebyggande arbete och friskvård. Genom olika typer av satsningar, som gemensamma träningsmål, högre summor för friskvårdsbidrag alternativt möjlighet att använda friskvårdstimme försöker vi skapa förutsättningar för god hälsa inom ramen för vårt arbetsgivaransvar och ekonomi.

Vi vill att alla våra medarbetare ska må bra och trivas på jobbet. Det är något vi arbetar för varje dag och för att vi ska bli ännu bättre vill vi att du rapporterar om din och dina kollegors situation till din närmaste chef. Kanske kan vi med gemensamma krafter hitta lösningar tillsammans som förbättrar arbetsmiljön.

Cathrine Granberg, HR-chef
Eva Börjesson Öman, socialchef
Carina Sjaunja, avdelningschef särskilt boende för äldre
Helena Magnusson, avdelningschef ordinärt boende