"Vi gör en rad saker som är mer än vad lagen kräver"

"Vi kan förstå att det finns en oro om socialtjänsten i Piteå är det skyddsnät som man kan räkna med", skriver företrädare för socialtjänsten i sin insändare och fortsätter: "Som Piteåbo ska du känna dig rygg att vända dig till oss när du behöver".

"Inom socialtjänsten gör vi en rad saker som är mer än vad lagen säger. Vi har vi exempelvis som en av få kommuner ett dövblindombud, vi har tre fältassistenter som jobbar med våra unga och vi har även Kompassen som är en mötesplats dit alla är välkomna", skriver företrädare för socialtjänsten i en insändare.

"Inom socialtjänsten gör vi en rad saker som är mer än vad lagen säger. Vi har vi exempelvis som en av få kommuner ett dövblindombud, vi har tre fältassistenter som jobbar med våra unga och vi har även Kompassen som är en mötesplats dit alla är välkomna", skriver företrädare för socialtjänsten i en insändare.

Foto: Jens Ökvist

Insändare2023-12-21 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kan förstå att det finns en oro om socialtjänsten i Piteå är det skyddsnät som man kan räkna med om man någon gång behöver. Som Piteåbo ska du känna dig trygg att vända dig till oss när du behöver.

Vår verksamhet bygger på den kompetens och kunskap som finns hos våra medarbetare och det viktigaste för dem är att möta varje enskild individ utifrån deras behov. Sedan ingår det i deras uppdrag att följa de lagar, förordningar och praxis som finns när de beslutar om vilken insats just den individen har rätt till. Att vi i vår kommun utgår från att vi ska följa lagen i vår biståndsbedömning är en viktig aspekt för att vara en rättssäker kommun. Om vi inte gör det riskerar de som saknar nätverk och kontakter bli utan insatser medan de som har ett stort nätverk och många som kan driva deras fråga får mycket mer.

När LSS-lagstiftningen kom 1994 var det en generös lagstiftning som gav många personer med funktionsnedsättningar mycket tid för personlig assistans. När lagstiftningen snävats åt har det inneburit att personer som tidigare haft insatsen inte längre har rätt till den. Vid en ny bedömning utgår vi från den lagstiftning som gäller och har den förändrats blir det också förändringar i insatsen. Det innebär naturligtvis ett stort lidande för den enskilde som drabbas. Här har vi som socialtjänst ett ansvar att förtydliga eventuella förändringar och vad det innebär för individen. Men våra medarbetares uppdrag slutar inte där. Att lagstiftning ändras innebär inte att vi som socialtjänst inte ska tillgodose behov, däremot kan det bli på ett annat sätt och i en annan omfattning än tidigare och ibland tillsammans med andra huvudmän. Där det finns två huvudmän är det bästa att göra en samordnad individuell planering tillsammans med individen och den andra huvudmannen.

Kan vi då inte göra mer än vad lagen säger? När det gäller myndighetsutövning kring enskilda individer gör våra kompetenta medarbetare bedömningar i relation till den lagstiftning som gäller. Inom socialtjänsten gör vi en rad saker som är mer än vad lagen säger. Vi har vi exempelvis som en av få kommuner ett dövblindombud, vi har tre fältassistenter som jobbar med våra unga och vi har även Kompassen som är en mötesplats dit alla är välkomna.

När du kontaktar oss kommer vi att lyssna på dig och informera dig om vad vi som socialtjänst kan hjälpa dig med. Beslutet om din insats kommer att fattas av kvalificerade medarbetare och vi kommer även att samordna och följa upp din insats.