DIREKTSVAR
På "Lev som man lär – kommunen bör följa skogsbruksplanen".
Det är därför viktigt att skötseln av kommunens skog sker med beaktande av såväl ekonomi, rekreation, estetiska värden, trafikfrågor, skolans behov och ekologiska värden. Grisberget, Strömlida och Furuberget är några exempel på kommunala skogar som är svåra att bruka med traditionella produktionsmetoder.
Kommunen äger cirka 5 600 hektar skog, inte 3 800 som felaktigt angavs i insändaren. Av dessa är 2 570 hektar skyddad mark (naturreservat, skärgårdsöar), 2 100 hektar är hänsynsmarker (rennäring, friluftsliv, tätortsnära) och slutligen är cirka 950 hektar produktionsskog.
För cirka fem år sedan konstaterades kvalitetsbrister i skogsbruksplanen. För att snabba på processen att åtgärda det har tjänster köpts av konsult och Skogsstyrelsen. Det gäller bland annat klarlägganden av skötselbehov, mark för skogsproduktion och rättning av beståndsgränser. Under senare år har inventeringar av naturvärden och sociala värden utförts i skog på kommunal mark. Detta underlättar planering av hur bestånden ska skötas hållbart (inventering klar 2019, införande i skogsbruksplanen påbörjat).
Kommunala skogar inventeras löpande utifrån behov av skogliga åtgärder, röjning, gallring och slutavverkning. Utifrån detta tas en skötselplan fram varje år som ligger till grund för vilka åtgärder som ska genomföras under året. Så kommunen följer sin skogsbruksplan och kommunkassan får de intäkter som planerna gör möjligt.