Världen går just nu igenom den största krisen i modern tid och alla människor sätts på hårda prov. Många kommunfullmäktige har valt att tillfälligt och på frivillig väg reducera antalet ledamöter. Riksdagen är normalt 349 ledamöter men under pandemin reducerad till 55. Skälen är flera. Dels innebär virusspridningen en risk för att fler än vanligt är sjuka. Dessutom tillhör många ledamöter riskgrupp och ska därför, enligt myndigheternas rekommendationer, minimera sina direkta kontakter med andra människor.
Kommunallagen är väldigt strikt när det gäller antalet ledamöter. Det kan bara ändras i samband med ett val. De församlingar som tillfälligt är färre ledamöter har löst det genom en frivillig överenskommelse mellan partierna. Gruppledarna för Piteås tio partier gjorde också en sådan överenskommelse och enades om att fullmäktige tillfälligt skulle bestå av 33 ledamöter, med oförändrade styrkeförhållanden mellan partierna. Men, vid fullmäktiges möte den 18 maj deltog 34 ledamöter. Skol- och Landsbygdspartiet valde, som enda parti, att frångå överenskommelse och delta med sina samtliga ledamöter. Eftersom Skol- och landsbygdspartiet inte vill göra en överenskommelse så blir det 51 ledamöter på nästa fullmäktigemöte.
Ett möte i fullmäktige omfattas formellt sett inte av myndigheternas beslut att förbjuda samlingar med fler än 50 deltagare. Det är inte en allmän sammankomst. Trots det så finns en logik och ett signalvärde i att även ett kommunfullmäktige hörsammar rådet. Förhoppningen är ju att maximalt 50 ska vara en norm som gäller alla folksamlingar. Tyvärr gäller det nu inte Piteås kommunfullmäktige. Det får inte uppfattas som att vi bedömer att vi nu kan minska på våra ansträngningar att minska smittspridningen. Tvärtom, det är nu efter flera månader av begränsningar som vi verkligen prövas i vår förmåga att hålla i och hålla ut.
Med de stora utmaningar som coronapandemin innebär, är det ur ett demokratiskt perspektiv viktigt att de politiska församlingarna fortsätter fungera så bra som möjligt. Det ställer också extra höga krav på oss politiker. Vi har ett kollektivt ansvar inför medborgarna att fokusera på frågor som rör samhällets utmaningar och utveckling och lägga formalia-frågor åt sidan. Det är vår förhoppning att samtliga partier i fullmäktige nu kan enas om det.