Vi behöver politik som håller oss samman

Rättvis regional tillväxt är nyckeln till ett fredligt samhälle, och det är på tiden att vi blir konkreta. Att utlokalisera myndigheter och göra nya strategier är bra, men det är långt ifrån tillräckligt.

"I dag är det nästan omöjligt att bygga vattennära. Ett exempel är Arjeplogs kommun med drygt tre sjöar per invånare, trots det är det näst intill omöjligt att få bygglov", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"I dag är det nästan omöjligt att bygga vattennära. Ett exempel är Arjeplogs kommun med drygt tre sjöar per invånare, trots det är det näst intill omöjligt att få bygglov", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Jurek Holzer/TT

Insändare2021-05-31 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns förslag som gör strukturell skillnad på riktigt. Tre sådana förslag är: Förbättrade regionala investeringsmöjligheter, satsningar på den öst–västliga infrastrukturen och attraktiva boendemiljöer i hela landet.

Sverige och hela världen står inför utmaningar av en aldrig tidigare skådad storlek, både pandemibekämpning och klimatförändringar kräver svåra beslut och uppoffringar. Uppoffringar kommer inte av sig själv, de möjliggörs först när medborgare har ett grundläggande förtroende för samhället och känner sig som en del av samhällsbygget. Tyvärr går utvecklingen just nu åt fel håll. Sverige och Europa dras i dag isär, alltför många människor känner sig utanför och populistiska partier får en grogrund. Lösningen är att satsa på regionerna och därmed hålla ihop samhällena. Jag ger exempel på tre förslag som skulle leda till verkliga resultat. 

Skapa en regionalt ägd och kontrollerad investeringsfond för att öka regionala investeringar ute i regionerna. Kapital är sällan så rationellt som vi tror, det behövs lokalt ägt eller kontrollerat investeringskapital för att öka lokala investeringar. Varje region borde ges statliga medel för att instifta en regional investeringsfond, en bra start skulle vara på 50 miljarder kronor som polas med resurser från regionala aktörer och investerare. Det viktiga är att regionen får stora frihetsgrader att använda pengarna där de behövs som mest för att främja regionens tillväxt. 

Satsa på den öst-västliga infrastrukturen. Många av våra infrastruktursatsningar handlar om att förbättra kommunikationerna mellan nord och syd, men vi har mycket att vinna på att även tänka öst-västligt och skapa närmare band till våra grannländer. Några intressanta projekt är en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, fler förbättrade järnvägsförbindelser till Norge (Östersund, Storuman, Kiruna) och norska atlant-hamnar, en utveckling av Arlanda och en fast förbindelse mellan Vasa och Umeå. 

Att kunna bygga och bo attraktivt är viktigt för att attrahera människor. I dag är det nästan omöjligt att bygga vattennära. Ett exempel är Arjeplogs kommun med drygt tre sjöar per invånare, trots det är det nästintill omöjligt att få bygglov. Strandskyddet måste ses över, med utgångspunkt att vattennära byggande ska gå under samma regelverk som annat byggande. 

Att regionerna utvecklas är bra för hela Sverige och avgörande för både konkurrenskraft och tillväxt. Vi behöver en politik som gör att vi håller samman, på riktigt. Att göra det kostar pengar, men att inte göra det kostar mer än pengar.