Så här skriver Skolverket på sin webbplats om elevinflytande och elevråd: “Genom elevinflytande lär sig eleverna på ett konkret sätt hur demokratiskt beslutsfattande fungerar. Elevinflytande stärker även relationen mellan lärare och elever och leder till en större acceptans för de beslut som fattas. Det kan bidra till kunskaper som är nyttiga att ha med sig i livet: att ta ansvar, kommunicera, leda och lyssna på andra. Ett barn ska ha möjlighet att fritt uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör honom eller henne. Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad", det står i Barnkonventionen och i skollagen.
Skolan generellt fungerar tyvärr inte på detta sätt. Man lever inte som man lär. Trots att Barnkonventionen nyligen blivit lag bryter man konstant mot sitt eget regelverk! Som elever känner vi av konsekvenserna av skolans ignorans. Vi kan inte arbeta med det vi vill jobba med utan att få motstånd från skolledningen. Stödet som vi vill få i det arbete som vi vill bedriva uteblir. Det känns som att förslag som kommer från oss elever går in genom ett öra och ut från ett annat.
Skolledningen, kommunen och förvaltningarna, alla de vuxna som är tänkta att finnas till och vara till hjälp för att förmedla det vi som ungdomar vill få fram sviker oss. Detta mot bakgrunden till att vi inte förstår det vuxna arbetslivet.
Skolan är såväl personalens som vår arbetsplats. I snitt spenderar vi 14 år i skolan. Vi måste också kunna få vara med och utveckla vår studieplats. Inom föreningslivet är skillnaden markant. Vi som medlemmar inom Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) och i en mängd andra organisationer ser skillnaden mot hur skolan arbetar med dessa frågor till vardags, och har erfarenhet av många olika personers åsikter inom dessa frågor. Vi arbetar aktivt för att alla medlemmar ska vara en del utav den demokratiska processen. Genom att alla barn och unga inom föreningslivet får vara med och bestämma utvecklar vi vår organisation framåt. För att stora processer ska kunna ändras inom UNF behöver vårt högsta möte (kongressen) gemensamt ta ett beslut om detta. Trots att kongressen hålls vartannat år så går det ändå snabbare att påverka vår organisation än vad man som elev kan påverka skolan. Det finns exempel där elevråd fått ha processer på uppemot sex år för att ens kunna förändra enkla saker som luftmiljö. Vi som elever ställer oss frågan: varför kan inte skolan hantera beslutsprocesser på ett enklare sätt? Det går inte att gömma sig bakom att “processer tar tid” för uppenbarligen, när det verkligen behövs, så går saker att förändra. Och det fort.
Men vad vet väl vi. Vi är ju bara elever.