Vem ska betala Nato-medlemskapet?

Konflikter ska lösas med samtal och förhandlingar, inte med krig. Ett Nato-medlemskap innebär en militär upptrappning – och vem ska egentligen betala vad det kostar?, undrar insändarskribenten.

Kriget är en sak, där måste vi verkligen hjälpa, men ett Nato-medlemskap är något helt annat. Det är en militär upptrappning – och vem ska betala, undrar insändarskribenten. (Arkivbild)

Kriget är en sak, där måste vi verkligen hjälpa, men ett Nato-medlemskap är något helt annat. Det är en militär upptrappning – och vem ska betala, undrar insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Insändare2022-05-21 17:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Turkiets president Erdogan uttalande att inte godkänna Sveriges Nato-ansökan var verkligen befriande. Äntligen någon som vågar ifrågasätta Sverigebilden. Erdogan påstår att Sverige skyddar terrororganisationer. 

Det är en knäpp på näsan till våra självgoda statsråd utrikesminister Ann Linde som under hela Ukrainakriget stått i första ledet och munhuggits med Ryssland och försvarsminister Peter Hultqvist som har pratat om vår orubbliga suveränitet.

Nu har vindarna vänt och det har gått fort. Nu vill man gå med i Nato.

Det kan för stunden kännas tryggare, men det är en MILITÄR UPPTRAPPNING, som ligger utanför vår kontroll. I dag finns det missiler som har en räckvidd på mer än 500 mil, som kan skickas var som helst ifrån och träffa mål i Sverige.

Vi måste förstå detta trots alla militära experter som påstår att risken är liten att så sker. Sen är det kostnaden för en Nato-anslutning. Man pratar om minst 500 miljoner kronor per år. 

Vilka grupper i vårat samhälle kommer att få stå för notan? 

Ett är säkert, de som tar besluten om en Natoanslutning kommer aldrig att beröras av kostnaderna. De går skadeslösa genom livet med en medalj i byrålådan som visar på lång och trogen tjänst för riket Sverige. 

Vi lever på 2000-talet – har vi inte kommit längre i vår utveckling? Konflikter skall lösas med samtal– uppgörelse– förhandlingar och ej med krig. Nej till Nato.