Våt filt över Sverige

Vi lever i ett kallt land i utkanten av Europa, vi utnyttjas av andra länder, så länge vi kan leverera malm, skog och vattenkraft då är det intressant för övriga europeiska länder, därefter lägger EU en våt filt över Sverige, skriver Jan-Erik Berglund.

Vi är inte längre myndiga att fatta våra beslut, alla viktiga beslut tas utomlands i Strasbourg. Så länge vi kan leverera malm, skog och vattenkraft då är det intressant för övriga europeiska länder, därefter lägger EU en våt filt över Sverige, skriver Jan-Erik Berglund.

Vi är inte längre myndiga att fatta våra beslut, alla viktiga beslut tas utomlands i Strasbourg. Så länge vi kan leverera malm, skog och vattenkraft då är det intressant för övriga europeiska länder, därefter lägger EU en våt filt över Sverige, skriver Jan-Erik Berglund.

Foto: Pexels

Insändare2023-01-12 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

13 november 1994 röstade Sverige ja till ett medlemsskap i Europeiska Unionen (EU). 52,3 procent röstade för och 46,8 procent emot och 0,9 årocent röstade blankt. Sverige blev ett EU-land 1 januari 1995. 

EU:s främsta ekonomiska motor är den inre marknaden. Det är lättare för Sverige att exportera varor och tjänster. Folk får flytta runt, studera, bosätta sig i vilket EUu-land som helst. Ni kanske kommer ihåg Ulf Dinkelspiel, han som fick uppdraget att övertyga svenska folket om EU:s förträfflighet. Han syntes i debatterna på tv under den här tiden, sen återgick han till näringslivet. Så långt allt väl.

Men det finns alltid motprestationer, och det är här det börjar skava ordentligt, det kostar Sverige ofantliga summor varje år. Sverige är nettobetalare, länder som betalar mer än de får tillbaka kallas nettobetalare. Sverige räknas som ett rikt land. VårEU-avgift för 2023 är beräknad till cirka 45,9 miljarder. Återflödet av EU-stöd, även kallat EU-bidrag (måste sökas), är beräknat till 32,5 miljarder, alltså ett minus för Sverige på hela 13,4 miljarder, pengar som går till EU-länder med sämre ekonomi än oss, allt för att minska skillnaderna i välstånd och spänningar mellan medlemsländerna.Tyskland betalar mest, Polen är det land som får mest i stöd. 

Vi ser ju utarmningen, mindre pengar till våra regioner och kommuner hela tiden. Det är ständiga åtstramningar och neddragningar, man pressar folk till det yttersta. Folk försöker hitta andra jobb, komma ifrån den offentliga sektorn för att få en lugnare tillvaro. Men det är först nu vanliga medborgare blivit varse om EU-valets konsekvenser som gjordes för snart 30 år sedan. 

Jag säger elpriser. Varför rusar elpriset i Sverige trots egen elproduktion? Jo, vi har gemensam elmarknad inom EU. Det blir efterfrågan på svensk el och därmed ökar exporten av el till andra länder då ökar även de svenska priserna. Om vi själva fått bestämma över vår elproduktion och elkonsumtion då hade ej prissättningen varit ett problem för Sveriges innevånare. 

Vi är inte längre myndiga att fatta våra beslut, alla viktiga beslut tas utomlands i Strasbourg. Vi lever i ett kallt land i utkanten av Europa, vi utnyttjas av andra länder, så länge vi kan leverera malm, skog och vattenkraft då är det intressant för övriga europeiska länder, därefter lägger EU en våt filt över Sverige.

Jan-Erik Berglund