När svenska folket öppnar sina elräkningar kommer många att få en chock. För många kommer lönen inte att räcka till mycket mer än elräkningen vilket i förlängningen kan komma att leda till kraftigt minskad konsumtion. Vilket i sin tur leder till en djupare lågkonjunktur och ökad arbetslöshet.
De extrema elpriserna kommer ovanpå kraftigt stigande räntor på bolån, galopperande matpriser och sjunkande reallöner. Och det mesta tyder på höga elräkningar även för resten av vintern.
Våra politiker har varit väl medvetna om vad som väntar men intrycket är att den moderatledda regeringen är handlingsförlamad. Paralyserad av stundens allvar och sin ovana att fatta beslut. Detta trots alla löften under valrörelsen om högkostnadsskydd och att ingen ska behöva oroa sig för att inte ha råd att värma sin bostad.
Ser man på priset på el de senaste 25 åren har snittpriset per kalenderår bara en enda gång legat över 50 öre per kilowattimme (kWh) vilket är ett bevis på att dagens priser är extrema.
Det är uppenbart att marknaden för el inte längre fungerar. Den el som produceras i Sverige har en produktionskostnad från cirka 40 öre per kWh till närmare en krona. Det gäller produktion av el från vindkraft, vattenkraft och kärnkraft. Ändå kostar elen i december runt 3–5 kronor per kWh.
Hur kan det komma sig?
Skälet sägs vara att vi är ihopkopplade med den europeiska marknaden och att priset på all el bestäms av den dyraste kilowattimmen. Det vill säga att vi svenska konsumenter straffas av höga priser på hemmaplan bland annat på grund av att Sverige exporterar stora mängder el.
Mer logiskt enligt undertecknad borde vara att vi i Sverige betalar för vad den svenska elen egentligen kostar medan de som köper svensk el från utlandet får betala de högre marknadspriserna. Men berörda myndigheter hävdar att det skulle strida mot EU:s regler! Man önskar att nuvarande regering skulle tordas trotsa EU-reglerna och låta frågan prövas av EU-domstolen om någon skulle klaga.
Sverige har använt mindre an en halv procent av BNP som prisstöd till hushåll och företag, vilket i dagsläget är sämst i EU och kan jämföras med Tyskland som toppar med över sju procent av BNP.
I vårt grannland Norge utgår ersättning när priset är över 70 öre per kWh plus moms så står staten för 90 procent av överskjutande belopp. För konsumtion över 5 000 kWh utgår ingen ersättning.
Många hävdar att de höga elpriserna är en följd av Rysslands invasion av Ukraina och kan så vara. Men pengarna som vi konsumenter betalar går inte till Putin utan till vår egen statskassa och olika energibolag.
Vi förväntas stödja Ukraina i kriget men är det rimligt att enskilda ska betala priset för att Europa vill göra sig oberoende av rysk gas. Det är rimligen en kostnad som till övervägande delen borde bäras av samhället.
OPE
Vart är vi på väg?
Det är uppenbart att marknaden för el inte längre fungerar, konstaterar signaturen OPE.
Ser man på priset på el de senaste 25 åren har snittpriset per kalenderår bara en enda gång legat över 50 öre per kilowattimme (kWh) vilket är ett bevis på att dagens priser är extrema, skriver OPE.
Foto: Pär Bäckström/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.