9 procent av kvinnorna och 7 procent av männen i Norrbotten upplever återkommande känslor av hopplöshet, nedstämdhet och värdelöshet som innebär en allvarlig psykisk påfrestning. Drygt 2 procent av norrbottningarna har någon gång under de senaste 12 månaderna kommit i den situationen att man allvarligt övervägt att ta sitt liv. Det visar folkhälsodata från Folkhälsomyndigheten. Men alla psykiska besvär ska inte och kan inte hanteras av hälso- och sjukvården. Vi måste hjälpas åt att skapa ett samhälle där vi kan prata öppet om det som känns svårt att bära.
Minds uppgift är att främja psykiskt välbefinnande genom att erbjuda medmänskligt stöd, sprida kunskap och driva påverkansarbete. Vi driver fyra stödlinjer: Självmordslinjen, livslinjen, äldrelinjen och föräldralinjen. I det arbetet är vi helt beroende av våra volontärer som bara förra året tog emot omkring 90 000 samtal från människor som sökte stöd. Våra volontärer möter människor varje dag som kämpar med att orka leva, men också personer som bara saknar någon att prata med.
Men insatserna räcker inte. Om vi vill ha ett samhälle som främjar psykisk hälsa, förebygger psykisk ohälsa och i förlängningen förebygger självmord så behöver fler göra mer. Det räcker inte heller att kräva att vården ska göra mer. Det medmänskliga samtalet är en ofta bortglömd resurs och forskning visar att samtal med någon som lyssnar uppriktigt utan att döma kan både lindra, ge hopp och underlätta vårdsökande i stunder då livet är svårt att uthärda.
Under maj månad lyfter vi därför samtalet som motkraft till psykisk ohälsa. Vi kallar det för varmprat och det betyder till skillnad mot kallprat, att vi ser, lyssnar och pratar med varandra om det som berör oss på riktigt. En liten insats som kan ha avgörande betydelse för det psykiska måendet.
Här kommer några exempel på varmpratsfrågor till dig som vill engagera dig och hjälpa till att skapa ett medmänskligare samhälle. Ett varmprat kan ske var som helst; runt middagsbordet, bland kollegorna, på bussen eller i klassrummet till exempel.
- Vad har påverkat dig mest i livet?
- Vad längtar du efter?
- Vem eller vad inspirerar dig i livet?
- Vad skulle du säga till ditt 12-åriga jag om du kunde?
- Vad uppskattar du mest hos en vän?
Genom våra stödsökande vet vi hur avgörande det kan vara att bli lyssnad på och bekräftad i sitt mående, särskilt om man mår dåligt psykiskt. Genom att prata om det som är viktigt på riktigt, gör du en betydelsefull insats för de människor du har i din närhet och förmodligen också för dig själv. Ett bra samtal skapar mening och för oss närmare varandra. Låt oss därför ge mer plats för varmprat i vardagen. Varje samtal räknas.