Varför vill ni öka polariseringen?

Stad och landsbygd, hand i hand... nä, knappast. Det menar Anders Nordin (SLP) som upprörs över det svar Stig Söderberg fått om fjärrvärmetaxorna.

Anders Nordin (SLP) är fundersam över kommunens inställning angående fjärrvärmetaxorna.

Anders Nordin (SLP) är fundersam över kommunens inställning angående fjärrvärmetaxorna.

Foto: Gunnar Westergren

Insändare2018-12-15 09:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av: Helena Stenbergs, Stefan Askenryds och Anders Lundkvists Svar direkt till Stig Söderbergs insändare om fjärrvärmetaxan publicerad 11 december.

Jag förstår inte varför ni vill öka polariseringen och varför ni inte heller vill minska orättvisorna mellan stad och landsbygd.

Att försvara den ojämlika taxesättningen på fjärrvärmen i kommunen går naturligtvis att göra med hänvisning till fjärrvärmelagen. PiteEnergi levererar fjärrvärme på en öppen marknad i konkurrens med alla möjliga teoretiska privata bolag.

Men det är totalt verklighetsfrämmande att tro att ett privat bolag skulle börja starta upp och gräva ned nya ledningar för en fjärrvärmeanläggning när en kommunal motsvarighet redan finns.

Många lagar strider mot varandra.

Ens ideologiska inställning gör att man då tar ställning för den ena eller andra lagen.

Det pågår en våldsam polarisering i världen och i Sverige på flera områden. En av de största är den mellan landsbygd och stad.

Den återspeglar också en del av den orättvisa fördelningen mellan de som får nytta och blir hörda av samhällets styrande elit och de som man inte bryr sig om att lyssna på.

Den här polariseringen är farlig för samhället och framtiden.

Utifrån vårt kommunala perspektiv vill vi arbeta för allas bästa i Piteå, vilket innebär att man måste verka för en rättvis fördelning av de resurser vi har till vårt förfogande. Specifikt då en rättvisa mellan de som bor på landsbygden och de som bor centralt.

Så här lyder 2 kapitlet i kommunallagen, Likställighetsprincipen 3§: Kommuner och landsting ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.

Vi gör uppenbarligen helt motsatta tolkningar av vad ”sakliga skäl” innebär för något.

Ni utgår från kapitalets tankevärld medan vi utgår från att vi som bor i kommunen skall behandlas som lika mycket värda. I det här fallet går det inte att kompromissa. Ni måste backa och fatta ett rättvist beslut. Annars är ni bara påhejare av den ökande polariseringen i samhället.