Varför ser vi inte varandra som jämbördiga?

Det pratas om att mänskligheten utvecklats. Undrar vad som menas då? Fortfarande inpå tjugohundratalet används hudfärg som den viktigaste markören för att beskriva medmänniskor

Skribenten tycker inte att hudfärgen ska spela någon roll.

Skribenten tycker inte att hudfärgen ska spela någon roll.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Insändare2020-06-01 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om personer med en mörkare nyans på sin hud var de som höll i domarklubban. Hur gärna hade de med en annan hudfärg önskat att de betraktades som jämnbördiga? Tänk om. Med nuvarande synsätt på medmänniskor kommer ingen ändring tillstånd. 

Alltför ofta kan åtminstone vissa av oss uppleva att nog så stor del av jordens befolkning anser sig vara bättre och klokare än andra.

Den dag vi ser oss som jämnbördiga kommer vi att ha lättare hitta de verktyg som fungerar i till exempel en pandemi. Hur konstigt det än kan kännas så är vi alla lika. Vi sträcker oss så långt vi kan för att tillgodose de basala behoven som alla eftertraktar. Tyvärr är en stor del av mänskligheten inte välsignad att uppleva det varje dag. Om hen är stor ska hen vara omtänksam, har vi fått lära oss som barn. 

Eventuellt behöver det upprepas för vuxna igen för att meningen med budskapet ska nå fram. Vi som lever i Sverige har alltför ofta glömt vilken ynnest det är. Fri skolgång, sjukvård, mödravård, pension och rätt till sin egen kropp. Ja, listan kan bli hur lång som helst. Stanna upp ibland och se vilket lyxliv vi lever i förhållande till många andra i världen. Vi kan vakna utan att gevärseld bomber briserar omkring oss. Bara det är väl gott nog.