Jag ser att ni, Piteå-Tidningen, publicerat vilka individer som söker tjänsten som kommunchef. Jag gillar det inte och jag anser att det är en publicering som gör mer skada än nytta. Jag ser framför mig att ni vill hävda att det är i allmänhetens intresse och helt enligt offentlighetsprincipen. Bara för att man kan betyder det inte att man ska.
När tjänsten väl är tillsatt skulle jag gärna och med stor nyfikenhet läsa porträttet om utvald individ. Personen. Erfarenheter. Svagheter. Styrkor. Drivkraft. Ni fattar.
Hur många kompetenta ledare har avstått att söka tjänsten av rädsla för att dennes ansökan publiceras? Publiceringarna ni tidigare gjort om chefers löner, hur påverkar det intresset och viljan att söka ledande positioner inom kommunen?
Jag läser om Evelina-fallet. Bedrövligt systemfel. Jag konstaterar att kommunens bedömning efter prövning i domstol är att betrakta som korrekt. Piteå kommun gör det jag som kommunmedborgare förväntar mig: Förhåller sig till, tolkar lagen och beslutar utifrån det. Väl utfört arbete, påtryckningarna till trots. Fortfarande bedrövligt för Evelina.
Tänk om Piteå-Tidningen istället för att som jag uppfattar det bedriva drev-journalistik mot kommunen hade haft en utbildande vinkel om hur systemet och lagstiftningen fungerar. Kanske hade fikabords-diskussionerna då handlat om systemfel istället för kommunens "usla" hantering som efter prövning visat sig vara korrekt?
Piteå ska växa. Det är direkt nödvändigt av flera logiska anledningar vilket lirar bra med kommunens prioriterade mål. För att det ska lyckas behöver jag och du göra vad vi kan. Hjälpas åt och kämpa för saken. Göra bra saker, berätta om det, repeat. Piteå-Tidningen har en viktig roll i att beskriva bilden om ett attraktivt Piteå med förutsättningar att växa. Den bilden finns också. Gör ni det idag? Bara för att man kan betyder det inte att man ska.
Gnällig man i yngre medelåldern, ej kommunanställd
Svar direkt:
Det stämmer att det kommunala rekryteringsarbetet kan försvåras om personer låter bli att söka kommunala chefstjänster för att inte riskera att bli omskrivna i tidningen. Det är något vi på olika sätt skildrat på nyhetsplats. Exempelvis använde Älvsbyns kommun ett externt rekryteringsföretag när en chefstjänst skulle tillsättas. Där gavs kandidaterna möjlighet att dra tillbaka sin ansökan för att inte deras namn skulle offentliggöras, så frågan är inte ny varken för oss – eller för andra medier i Sverige.
Givetvis kan det vara känsligt att söka ett nytt jobb, men det finns en poäng med att kommuninvånarna känner till vilka som kan tänkas tillträda en tung chefsroll i kommunen. Att kunna påverka beslut innan de fattas är centralt i ett öppet demokratiskt samhälle. Jag förstår kritiken angående publiceringen, men anser att andra aspekter väger tyngre.
Att följa processen och att också ge läsarna en fördjupad bild av en ny kommunchef är givet. När kommunchefstjänsten tillsattes förra gången träffade vi Andreas Lind för ett reportage där han bland annat gav sin syn på drivkrafter, Piteåandan och utmaningarna i jobbet som kommunchef.
En viktig del av Piteå-Tidningens journalistik består i att skildra lokala livsöden och granska den lokala makten. Att berätta om dövblinda Evelina Lindbergs situation och ställa kritiska frågor till de politiker och tjänstemän som har makt över hennes liv hör till vårt uppdrag, liksom att kommunens representanter ska få komma till tals och ha möjlighet att ge sin bild av situationen. Vi har också vid upprepade tillfällen rapporterat om domen där kammarrätten gav Piteå kommun rätt i den juridiska hanteringen av ärendet.
Jag delar inte uppfattningen att vår rapportering i fallet Evelina Lindberg skulle handla om ett drev. Vår rapportering har gett läsarna möjlighet att få en inblick i Evelina Lindbergs liv och livsvillkor och de beslut som styr hennes vardag. En viktig del av journalistikens funktion.
Varje dag gör vi en mängd val kring vad vi väljer att lyfta i vår journalistik och på vilket sätt. I det ingår också att välja bort tips och idéer eller skjuta dem på framtiden. Våra val baseras på det våra läsare väljer att ta del av. Vi följer statistiken noga och skriver mer om de ämnen som många är intresserade av. Vi jobbar också med att ha en mix av olika karaktär på våra nyheter, men om du efterlyser mer positiva nyheter så är alla våra bevakningar av olika arrangemang ett exempel, som Lindbäcks 100-årskalas, studenten, midsommarfesten på Pite havsbad. VI har skrivit om en ny stormarknad vid Lomtjärn och frågat läsarna vilka butiker de önskar sig till Piteå. Vi har skrivit om fler etableringar, som McDonalds, en ny ölfestival och satsningen Move to Piteå som syftar på att få Piteå att växa, för att ge några exempel.
Mari Gustafsson, chefredaktör, Piteå-Tidningen