Varför lägger man ner byaskolorna?

Det är samma sak i Luleå som i Piteå. "Pengarna räcker inte, vi måste lägga ner skolor". Men det är helt fel. Ska man satsa på landsbygden måste skolorna vara kvar, menar skribenten.

Svensby skola finns kvar, levande och aktiv, till  glädje för byn och alla barn. Men varför lägger man egentligen ner byaskolorna? undrar skribenten. (Arkivbild)

Svensby skola finns kvar, levande och aktiv, till glädje för byn och alla barn. Men varför lägger man egentligen ner byaskolorna? undrar skribenten. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Insändare2019-04-09 11:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man följer med i debatten i Luleå kommun angående nedläggning av skolor på landsbygden, så känner man igen samma argument i andra kommuner;

"Vi har för lite pengar så vi måste sänka våra utgifter". Det är väl i sej inte fel, för så måste vi ju alla göra när vi handskas med vår egen hushållskassa.

Om vi håller oss till byaskolorna, så visst finns det pengar att hålla igång dem, för kommunerna får ju årligen in en massa pengar från olika håll.

Men det är ju så att om man inom en kommun inte driver en kostnadseffektiv politik, och jobbar förutseende, så hamnar man i den situationen att pengarna plötsligt bara inte räcker till den verksamhet kommunen bedriver. Inom politiken handlar det oftast om brister i framförhållningen.

Liksom med din och min hushållskassan, så gäller det för kommunerna att prioritera vad som är viktigast att satsa på. Angående skolorna, har kommunledningen "beslutat" att skolorna på landsbygden inte prioriteras så högt, därför lägger vi ner dem. Vi har andra saker som vi tycker är viktigare.

Nu är det ju så att det inte bara är skolorna som drabbas, utan också landsbygden som sådan och alla vi som bor där. Det är som att för många kommuner är landsbygden en belastning.

Vi har ju sett att när skolan läggs ner i en by, så börjar tillbaka gången på den orten. Det vet också kommunledningen och det är väl kanske därför som man fortsätter att slå undan benen för landsbygden genom skolnedläggningar.

Man skyller på pengarna, men verkligheten är en annan. Bästa sättet för kommunen att förneka mitt resonemang är att behålla byaskolorna och satsa på landsbygden. Den som lever får se.

Men det här mönstret följer ju Socialismens "regelverk", för att lättare kunna styra och bestämma över människor så centraliserar man in dem till centrala stan. För socialdemokratin vilar ju på den socialistiska ideologin, så det finns en planering bakom avfolkningen av landsbygden.

Men som medborgare och väljare ska vi inte frånta oss ansvaret för vad som händer, för det är vi som har valt de politiker och den ideologi som styr kommunernas prioriteringar, med andra ord vi har valt de politiker som sitter där och bestämmer över oss, att landsbygden på sikt ska avfolkas genom att börja med att lägga ner byaskolorna.

Vi har de politiker och den politik vi förtjänar. Någonting att tänka på.