Varför kortas ishallens öppettider trots stort behov?

"Vi levde i tron att det var så tills verkligheten kom i kapp. Kommunfullmäktige hade sagt nej till utökat anslag och allt fortsätter som vanligt", skriver Hansi Gelter om säsongen på is på LF arena.

"Vi levde i tron att det var så tills verkligheten kom i kapp. Kommunfullmäktige hade sagt nej till utökat anslag och allt fortsätter som vanligt", skriver Hansi Gelter om säsongen på is på LF arena.

Foto: Emil Larsson

Insändare2025-02-25 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vet inte om jag är besviken, frustrerad, arg, förbannad eller uppgiven, det är som Per Gessle sjunger ”alla känslorna på en och samma gång”. Vad har gett mig alla dessa känslor på en och samma gång? 

Ett beslut i kommunfullmäktige om hur länge ishallen på LF skall vara öppen på våren. Den stänger alltid i anslutning till att Piteå hockeys säsong är över. I mars 2024 arrangerade Piteå konståkningsklubb (PKK) tillsammans med de andra föreningarna i Norrbotten SKF trofén (motsvarande SM i lag). Det krockade med Piteå hockeys (PHC) avgörande match mot Boden. En utmaning för båda klubbarna. Men tack vara det goda samarbete som finns mellan PKK och PHC lyckades vi ro det i land.

Dubbel glädje när PHC besegrade Boden och gick vidare till kvalserien. Ytterligare fem hemmamatcher innebar en välkommen förlängning av säsongen för PKK och ungdomshockeyn. Vid bortaseger hade det varit ”hesa Fredrik” även för oss. 

Jag ut ett inlägg på Facebook om ovanstående som fick stor spridning. Magnus Bäckström från Moderaterna kontaktade med mig och trots att vi sysslar med sporter på is ”var bollen i rullning”. För att göra en lång historia kort. Kultur- och fritidsnämnden insåg behovet av förlängd säsong på is och äskade pengar för att hålla ishallen öppen april ut de kommande tre åren. 

Vi levde i tron att det var så tills verkligheten kom i kapp. Kommunfullmäktige hade sagt nej till utökat anslag och allt fortsätter som vanligt. Varför är det viktigt med förlängd säsong på is för de yngre utövarna? Jag tar det med konståkningens ögon. Våra bästa åkare tilldelas tävlingar. Den sista tävlingen säsongen 2024-25 går i maj. Om någon av våra åkare tävlar den helgen, har de inga träningsmöjligheter på hemmaplan under en och en halv månad.

Vi kan också förlänga säsongen för de allra yngsta som går skridskoskola. Flera träningstillfällen går bort på grund av hockeymatcher och cuper på samma sätt som hockeyn tappar träningstillfällen när vi har tävlingar.

För konståkare är dessutom eftersäsongen viktig.  De ägnar den åt att öva in sina nya program. Vi har dåliga förutsättningar jämfört med våra konkurrenter. Det blir än värre med tanke på att vi också har väldigt kort försäsong. Våra åkare måste åka till andra orter i Sverige och utomlands för att träna/vara med på läger under sommaren och tidig höst. Det blir en dyr sport vilket går stick i stäv med vår vision att alla skall ha möjlighet att vara med oavsett ekonomiska förutsättningar. Vi är beredda att ta vår del av kostnadsökningarna genom en dyrare taxa för förlängd säsong och tidigare start.

Ungdomshockeyn är i samma läge. Det är en turnering i Mora i slutet av april, blir svårt för lag från Piteå att delta utan träningsmöjligheter.

Piteå Kommun har sin Vision 2050 – Sveriges bästa plats att bo på, där det bland annat står ”Vi har även ett rikt utbud av fritidsaktiviteter för unga – oberoende om de gillar kultur, idrott eller bara vill hänga med kompisar.”

Jag tycker att det är en bra vision och jag är gärna delaktig och bidrar till det. Att ge bra förutsättningar är inte ”kvartalsekonomi” som storföretagen sysslar med utan det är mer långsiktigt som pensionssparande. Om våra barn och ungdomar får en meningsfull fritid och socialt umgänge via idrotten (kan ju även vara musik, teater, dans, schack med mera) så minskar risken för psykisk ohälsa vilket ger förutsättningar att minska kostnaderna för socialnämnden. En investering i framtiden.

Jag är tacksam gentemot de som engagerar sig i den lokala politiken. De möts nog oftare av klagomål än en klapp på axeln likt i det här fallet. Alla kan ta felaktiga beslut, det är jag ödmjuk inför, jag har själv gjort det flera gånger. 

Det jag vill ha svar på är:

När togs det protokollförda beslutet att isen skall tas bort i anslutning till att Piteå hockeys säsong tar slut?

På vilka grunder togs det beslutet?

Erik Grödahl

Svar direkt:

Vi förstår och uppskattar engagemanget kring ishallens öppettider. Öppettiderna styrs inte utifrån någon enskild förening utan av de ekonomiska ramar som kommunfullmäktige beslutar om. 

Generellt planeras säsongen så att ishallen hålls öppen till och med mars månad. Vissa år har det funnits möjlighet att förlänga säsongen vid särskilda tillfällen. I år har man enligt uppgift valt att förlänga säsongen till den 6 april med anledning av en konståkningstävling. Kultur- och fritidsnämnden kan själva prioritera att hålla ishallar öppet längre genom en egen omprioritering. Varje extra vecka medför en kostnad på cirka 40 000 kronor, vilket då måste finansieras genom att minska resurser på annat håll inom fritidsverksamheten.

Inför 2025 äskade Kultur- och fritidsnämnden om utökad budgetram på 8 993 tkr och blev beviljade 5  135 tkr där största delen gick till prisökningar samt 15 procents höjning av föreningsbidragen. En satsning som vi är mycket glada över att kunna genomföra. Alla nämnder äskade totalt 327 766 tkr i ökade ramanslag, det fanns ett utrymme att tilldela drygt 110 000 tkr. Det vill säga våra nämnder har en väldigt stor önskan att göra mer men det finns inte ekonomiskt utrymme för det. Det är fullmäktige som ytterst måste prioritera och det formella budgetbeslutet i kommunfullmäktige togs 2024-06-27.

Precis som allt har blivit dyrare på grund av hög inflation så har även kommunens kostnader ökat markant medan skatteintäkter och statsbidrag inte ökat i samma takt – inte heller lönerna. Detta gör att skatteutrymmet idag räcker till mindre, samtidigt som alla nämnder vill göra mer och leverera än bättre service till våra invånare. 

Kultur, park, fritid strävar efter att skapa så bra förutsättningar som möjligt för alla idrotter och föreningar i kommunen, men måste också förhålla sig till de ekonomiska ramar som finns och göra prioriteringar inom dem.

Patric Lundström, kommunalråd Piteå kommun