Söktrycket på Strömbackaskolans olika program varierar stort år från år. I och med att skolan i stort genom åren inte fått kompensation fullt ut för fördyrningar så har skolledningen varit tvungen att spara på något sätt. Det har då blivit så under några år att de program som har minst sökande inte får starta sitt program det året. För att få ihop budgeten i år har man från skolledningen dessutom varit tvungna att utöka gruppstorleken från 16 till 30 elever i kärnämnen för elever vid de praktiska programmen. I och med att gruppstorleken ökar behövs det förstås färre lärare, så i år har extra många lärare fått lämna sina tjänster vid gymnasiet eller behövt söka sig någon annan tjänst eller hamnat i kommunens vikariepool.
Det som får mig att reagera är att skolledningen inte följer gällande arbetsmarknadsregler ivrigt påhejad av kommunens HR-strateg. Det är ytterst godtyckligt vilka lärare som får lämna. Man kan undra om det är personlighet eller kompetens som bedöms.
Här i Sverige bygger relationen mellan fack och arbetsgivare på en lång tradition av tillit, samförstånd och samverkan. Skolledningen vid Strömbackaskolan verkar dock se facket Sveriges lärare som en besvärlig motståndare som bara vill bråka och ställa till besvär. Man konstaterar krasst vid en förhandling att facket och skolledningen är oense och sedan gör skolledningen gör sedan precis som de vill. Facket har inga stridsåtgärd att ta till när skolledningen gör på detta sätt och inte vill ta till sig de argument som facket framför.
Att skolledningen ständigt kör över Sveriges lärare är en skymf mot de lärare som facket företräder. Det måste ju vara ett givande och ett tagande där båda sidor i samförstånd och samverkan får igenom några av sina yrkanden. Vad är det som hindrar att Svenska lärare varslar om stridsåtgärder som böter eller strejk då skolledningen vid Strömbackaskolan gång efter annan sviker den tillit, samförstånd och samverkan som rått mellan fack och skolledningen förut?
Till syvende och sist så är det eleverna som blir lidande om inte de lärare med bäst kompetens är de som blir kvar.
Lady Whistledown
Svar direkt:
Tvärtom mot vad du skriver har Piteå kommun en god samverkan och dialog med alla fackförbund och vi ser ett stort värde i det. Vi ser inte facken som vare sig besvärliga eller motståndare utan en värdefull samverkanspart.
Vi håller med insändarskribenten om att relationen mellan fackförbund och arbetsgivare bygger på tillit, samförstånd och samverkan och därför följer vi också reglerna på arbetsmarknaden; lagar, kollektivavtal och lokala avtal eller överenskommelser mellan arbetsgivare och fackförbund. Precis som hos alla andra arbetsgivare händer det att arbetsgivare och fack inte är överens i en del frågor och då hanteras det i enlighet med arbetsmarknadens regler, man förhandlar och samverkar om frågan. Resultatet av förhandlingar och samverkan är det som ligger till grund för beslut som arbetsgivaren i slutändan fattar.
När det gäller Strömbackaskolan har vi ett lokalt avtal med fackförbunden inom utbildningsförvaltningen som innebär att om övertalighet uppstår i en avdelning så erbjuds övertaliga medarbetare arbete i placeringspoolen. Ingen som arbetar inom skola och förskola behöver med andra ord bli utan anställning när övertalighet uppstår. I det lokala avtalet är det reglerat hur turordningen ska hanteras, behoven i verksamheten ska matchas med medarbetarnas kompetenser och anställningstid innan man beslutar vilken eller vilka medarbetare som är övertaliga. Strömbackaskolans ledningsgrupp har därför under hela vårterminen 2024 haft extra insatta möten varje vecka för dialog med de fackliga representanterna, utöver de redan inplanerade mötena som vi kontinuerligt har inom avdelningssamverkan.
Annika Niklasson, gymnasiechef Strömbackaskolan
Anette Carlsson, förhandlare HR-avdelningen
Cathrine Granberg, chef HR- avdelningen