I Piteå kommun ska vi likt andra kommuner bekämpa och utrota ovälkomna växter som tar över vår flora. Tidigare hade kommunen sommarjobbare (ungdomar) som hjälpte till med detta med gott resultat. Nu är det inte längre så och vi kommunmedborgare ska hjälpa till med det, ideellt. Många har valt att göra det, vilket är bra, så även jag.
Min undran är, varför kan inte kommunen/Pireva bistå med plastsäckar för detta? Svaret vi fått är att det skulle bli fördyring för alla på räkningen för renhållning. Min följdfråga blir då, varför ska bara de som är villiga att hjälpa till, söka rätt på växtplatser, förse sig med handskar, plocka, samla ihop, sätta i egenköpta säckar, köra bort till Breviksberget, stå för kostnaden? De som gör detta får alltså stå för kostnaderna och arbetet medan en del väljer att inte engagera sig, inte kan på grund av ålder/sjukdom. De få kronor som skulle hamna på våra renhållningsräkningar skulle nog inte bli mycket om vi solidariskt stod för kostnaden. Dessutom sparar väl kommunen in på löner för de sommarjobbarna som de inte tar in för detta arbete som de gjort förut med gott resultat.
Jag får helt enkelt avstå från att hjälpa till då alldeles för mycket gått till inköp av säckar för det handlar om flera paket och detta trots att jag ser så mycket av dessa växter när jag är ute och går som tar över vår natur.
MAD
Svar direkt:
Invasiva arter är ett stort hot mot den biologiska mångfalden i Sverige och globalt, och antalet främmande arter som behöver bekämpas ökar från år till år. Det här är ett komplext miljöproblem där vi som kommun tillsammans med våra medborgare måste samarbeta för att vi ska nå resultat. Det bästa sättet att stoppa de invasiva arterna är genom förebyggande arbeten, så att de inte kommer till Sverige eller sprids inom landet.
Sedan måste de som ändå kommer hit snabbt upptäckas och bekämpas.
För att lyckas med detta är det av stor vikt att trädgårdsavfall hanteras korrekt och att fyndigheter av växtplatser rapporteras i webbplatsen Artportalen där invasiva arter kan kartläggas och som sedan ligger till grund för kommunens bekämpning.
Alla markägare ansvarar för bekämpning, samt förhindrande av spridning av invasiva arter på egen mark, så även kommunen. I sin skötsel av parker och andra grönytor kan kommunen förebygga användning och spridning av invasiva arter samt genomför bekämpning på växtplatser som uppstått på kommunala fastigheter. Kommunen tillser också genom Pireva att avfallet från invasiva främmande växter hanteras så att det förstörs och inte i sig blir en spridningskälla.
Bekämpning av invasiva arter är svårt och något som vi som kommun behöver hjälp av våra medborgare för att lyckas. Arbetet måste vi göra tillsammans och vi är tacksamma för egna privata initiativ att bekämpa det på såväl kommunal som privat mark. Kommunen har gjort en handlingsplan och har en årlig plan hur vi ska bekämpa det på den kommunala marken, ett gemensamt ansvar som mark och exploatering samt parkenheten tillsammans arbetar med. Bekämpningen som nu under sommartid utförs av ferieanställda och ordinarie personal på parkenheten är planerad under vintern och genomförs utefter de resurser som är tillgängliga, men tyvärr är de resurserna alltför få för det stora arbete som finns inom kommunen.
Ni ansvarstagande medborgare som är villiga att hjälpa till med bekämpning får gärna kontakta mark och exploatering så ska vi försöka tillse er med resurser så som soppåsar och liknande, så ska vi försöka hitta en lösning för att hjälpa er att hjälpa oss alla.
Kristoffer Johansson, mark och exploateringsenheten