Varför dras resurserna ner i psykiatrin?

Jag föreläser om självmord och psykisk ohälsa. Jag blir uppriktigt sagt orolig då resurserna till psykiatrin dras ner samtidigt som den psykiska ohälsan bara ökar.

Insändare2020-01-02 10:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gäller Psykiatrin vid Piteå sjukhus eftersom det är "min" psykiatri.

Jag var på min årliga hälsokontroll och träffade en trevlig och intresserad AT-läkare, naturligtvis ny för mig. Den läkare jag haft i många år har slutat av en anledning som inte jag känner till. AT-läkaren som jag träffade berättade det helt otroliga att det finns bara 2,5 läkartjänster fast det ska finnas 10,5 läkartjänster.  Vart är vi på väg?!

Jag vet hur det är att vara psykiskt sjuk! Det är livsfarligt när man är så sjuk att man vill ta livet av sig och inte får träffa sin  läkare, man behöver för det första samma läkare för att känna sig trygg och att läkaren verkligen känner till patienten.

De psykiskt sjuka människorna är en svag grupp redan från början. Sen ska dom stångas för att få rätt vård av rätt läkare. Sen ska de övertyga Försäkringskassan om att de är sjuka så att de får rätt ersättning.

Allt det här gör att de inte blir friskare. Det är ju ändå så att man måste kunna kräva att man ska bli frisk, inte sjukare när man behöver vård. De här stackars människorna betalar också skatt.

Sen hör jag att en man som gjort ett självmordsförsök blev hemskickad från psykiatrin samma dag med buss! Vad tänker politikerna göra åt detta? All denna spariver och oreda drabbar patienterna..Samtidigt betalas det ut enorma pengar på stafettläkare. läkarna är ju inte dummare än att de utnyttjar systemet med bemanningsföretag.

Jag har skrivit till de tre regionråden i Norrbotten Kenneth Backgård (SJV), Linda Frohm (M), Nils-Olov Lindfors (C) men vill gärna ha svar i tidningen.