Vårdkrisen – hur kunde det bli så här?

Insändare2019-12-21 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Rapport meddelades för en tid sedan att sjukvården inte längre klarar sin uppgift. De stora varslen på Karolinska och Södersjukhuset kommer förmodligen att följas av liknande varsel på andra sjukhus. Så istället för att anställa fler läkare och sköterskor drar man ner på antalet anställda. 

Vad det handlar om är helt enkelt en systemkollaps. Sjukhusen måste dra ner på sin del av sjukvård och istället lägga över mer på hälsocentralerna. Men hälsocentralerna kan bara ställa diagnos men någon efterföljande vård är inte möjlig. Där görs inga operationer, där finns  inga avdelningar där patienter kan vårdas. 

Var ska då patienterna vårdas, när sjukhusen inte klarar av att ta emot det antal patienter som behöver vård? Det som återstår då är hemmet. Förmodligen blir det så att mer sjukvård kommer att belasta hemmen med större ansvar för anhöriga. 

Sjukvård i hemmet kan aldrig mäta sig med sjukvård på ett sjukhus. Då frågar man sig, hur kunde det bli så här? 

En av de stora orsakerna är minskade skatteintäkter. Den borgerliga regeringen med Reinfeldt som statsminister införde  jobbskatteavdraget för första gången 2007. Därefter har det genomförts ytterligare fem. Enligt SCB är det verkliga utfallet av detta 904 miljarder kronor i minskade skatteintäkter. 

Om man då lägger till andra skatter som tagits bort; arvsskatten, gåvoskatten, förmögenhetsskatten, fastighetsskatten och nu slutligen värnskatten så förstår man att detta måste slå hårt mot sjukvården och välfärden i stort. Så ska vi ha kvar något som vi kan kalla för välfärd så får det inte bli några fler jobbskatteavdrag.