Vård efter behov – inte plånbok!

Insändare2019-11-21 14:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av de höjda vårdavgifterna i regionen.

Vi socialdemokrater i Piteå tar ett enat och kraftfullt avstånd från regionstyrelsens beslut att höja patientavgifterna för hälso- och sjukvården i Norrbotten. Vi är bestörta över den styrande borgerliga majoriteten – med Kenneth Backgård och Norrbottens sjukvårdsparti i spetsen – som sviker samhällskontraktet och nu genom desperata lösningar infriar ofinansierade vallöften. 

Den kraftfulla höjning av patientavgifterna (en fördubbling!) som majoriteten nu beslutat införa, slår blint mot alla och drabbar barnfamiljer och kroniskt sjuka hårt. 

Som socialdemokrater anser vi att samhällskontraktet aldrig får överges så lättvindigt. Vi värnar om grundprincipen att vård efter behov – inte plånbok – ska fortsätta att gälla i Norrbotten! 

Den borgerliga majoriteten klämmer åt de svagaste i samhället med denna chockhöjning. De urholkar medborgarnas tilltro till den skattefinansierade välfärden och ställer grupper mot varandra.

Vi står upp mot den borgerliga ivern att byta välfärdspolitiken och gemensam skattefinansiering mot privatiseringar och egenavgifter. Region Norrbottens nya inriktning är alarmerande och hotar konkret och långtgående både välfärds- och fördelningspolitik. 

Vård vid behov ska vara en självklarhet!