Vår uppgift är att påtala fel och kritisera

Anders Nordin och SLP vidhåller uppfattningen att Zambia-projektet ska avslutas för gott. Han förklarar också partiets roll i opposition.

Anders Nordin skriver idag om SLP:s roll som oppositionsparti. Därmed sätter vi också punkt för debatten om Zambia-projektet. (Arkivbild)

Anders Nordin skriver idag om SLP:s roll som oppositionsparti. Därmed sätter vi också punkt för debatten om Zambia-projektet. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Insändare2019-01-14 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av: insändaren ”Bidra med något – eller inte alls?” (10/1) och andra insändare/artiklar om Zambia-projektet.

Vår demokratiska uppgift som oppositionsparti är att analysera och granska hur majoritetsstyret använder de kommunala resurserna.

Vår parlamentariska konstitution ålägger oss att påtala och eventuellt kritisera fenomen som vi finner märkliga eller inte har med de kommunala uppgifterna att göra. Vi har också rätten att lägga förslag för att åstadkomma så bra liv för kommuninnevånarna som möjligt.

Majoritetsstyret avgör sedan om våra påpekanden är något att bry sig om eller inte.

Vår information grundar sig på de officiella redovisningar kommunens styre ger ut men också på information från de nämnder och styrelser vi har fått plats i.

Vår åsikt är att alla partier i kommunen borde ha insyn i varje politisk nämnd och styrelse. Detta skulle gynna demokratin.

Vi är aktivt deltagande och håller fullständigt med alla som betonar vikten av att arbeta för ökad demokrati, ökad jämlikhet och ett eliminerande av de skadliga patriarkaliska strukturer som lever kvar både här i Piteå, i Sverige och i världen.

Vi betvivlar inte alls att de i kommunen som arbetat med Zambia-projektet upplever att de gjort en stor och viktig insats. Och att de i positiv bemärkelse, dock utifrån ett svenskt Pite-perspektiv, satsat någon dags oavlönad tid och engagemang och fått ökad förståelse för hur livet är på andra håll.

Att SIDA börjat fokusera på kommunala partnerskap i biståndsprojekt beror på två saker.

SIDA har tillgång till mycket pengar och har mycket svårt att kanalisera dessa pengar till projekt som inte försvinner i korruption. De människor och strukturer som behöver hjälp omgärdas till stor del av korruption.

Den svenska riksdagen och dess partier kan knappast betraktas som särskilt kompetenta i alla frågor när man kan notera hur svårt de tycks haft med att bilda en regering.

Riksdagens partier är i princip samstämmiga i att det svenska biståndsmålet skall ligga på 1 procent av BNI. Förenklat är det är ett mått på den totala ekonomiska aktiviteten i ett land under en tidsperiod, vanligen ett år. Det kan uttryckas som värdet av total konsumtion varor och tjänster.

Detta treåriga Zambia-projekt är nu slut. Utifrån den kunskap vi fått anser vi inte att det skall fortsätta.

Det är ingen kommunal angelägenhet, gynnar inte kommunens invånare och ger obetydlig nytta i Zambia. Kommunen skall inte fortsätta delta i dyrbara projekt där pengarna istället bör användas effektivt.