Man (S-politiker) anser sig vara en demokratisk kommun. Cirka ett år före valet marknadsfördes att förslag till kommunen skulle vara viktiga. Då ”Piteförslag” inkommer så läggs de i en administrativ djungel och minst 42 stycken skall rösta på förslaget innan det kan bli aktuellt för eventuell behandling. Det innebär att endast mycket lokala förslag med ”kuppartad” inriktning kan komma till eventuell behandling. Då de sedan behandlas så finns det inget kvar då politiska- och tjänstemannainsatser letar svårigheter. Allt för att det kan vara till besvär för att det krävs ett positivt och proaktivt engagemang, som jag uppfattar detta. Man söker hinder i stället för möjligheter.
Inför kommunstyrelse- och kommunfullmäktigemöten finns heller inget underlag för eventuella åhörare. Om man efter många krokiga vägar på kommunens hemsida skulle hitta mötesunderlag så fattas ALLTID underlag. Det kan anges som olika koder men vanlig medborgare som är allmänt intresserade, har svårigheter att leta reda på detta. Är man rädd att underlag som beslut tas utifrån är bristfälliga? Var har allmänhetens frågestund tagit vägen? Dessutom så har möjligheten att lämna in medborgarförslag tagits bort.
Vid exempelvis kommunstyrelsens möte 7 november 2022, punkt 7, ställer man sig om kommunens utvecklings- och långtidsplan med budget, inte var offentlig? Som medborgare är man givetvis intresserad att veta hur och på vilka grunder dessa beslut tas. Punkt 6 på samma möte angav en massa rubriker med olika diarienummer. Allt togs utan diskussion på detta KS. Underlag fanns varken på webb eller i skrift vid mötet.
Har ni som politikerna och tjänstemän missat er huvuduppgift: Att ni är valda/tillsatta för att tillvarata kommunmedborgarnas väl och ve, inte agera för egen och/eller vissas vinning.
AH
SVAR DIREKT
Piteå kommun arbetar ständigt för att vara en så öppen och transparant organisation som möjligt. Kommunen använder många olika sätt för att få in åsikter från medborgarna, allt från olika medborgarpaneler till utställningar och samråd i specifika samhällsplaneringsfrågor. Dessutom har vi 1000-tals dagliga kontakter med medborgare och brukare i våra verksamheter. Målet är hela tiden att metoderna ska vara relevanta och tillgängliga för medborgarna.
Medborgarförslag som infördes 2005 har historiskt varit en bra metod för att få in konkreta förändringsförslag från medborgarna. 2020 gjordes en utvärdering som dock visade att det finns problem med bland annat få bifall, långa handläggningstider och en omfattande administrativ arbetsinsats. Utifrån det togs en ny metod fram, för att med hjälp av ny teknik öka öppenheten och medbestämmandet samt korta handläggningstiderna, kallat Piteförslag. Alla får lämna in ett Piteförslag sedan är det Piteåborna som beslutar vilka förslag som ska utredas vidare. Gränsen är avsiktligt låg, 1 promille (eller 42 personer) av Piteåborna behöver stödja förslaget för att kommunen ska utreda förslaget. Efter att Piteförslag nu varit tillgängligt i ett år har en ny utvärdering gjorts som visar på ökat engagemang och nästan en halvering av handläggningstiderna. Kommunstyrelsen har därför lämnat förslag till kommunfullmäktige att övergå till Piteförslag som ingång för Piteborna att lämna in förslag till kommunen och politiken.
Vid kommunfullmäktige finns alltid åhörarkopior av alla handlingar med bilagor tillgängligt både på plats i sammanträdeslokalen och digitalt. När det gäller kommunstyrelsens möten läggs alla handlingar med bilagor ut digitalt för de ärenden som nämnden beslutar över. För ärenden där kommunstyrelsen bara bereder ärenden som sedan ska beslutas av kommunfullmäktige har hittills bara handlingarna utan bilagor lags ut. Kommunledningsförvaltningen utreder för tillfället möjligheten att publicera även bilagor för dessa ärenden.
Vi vill slutligen tacka för den konstruktiva kritiken som vi tar med oss i arbetet med att göra Piteå kommun till en ännu mer öppen, transparant och demokratisk organisation.
Leif Wikman
Avdelningschef Styrning och ledning, Piteå kommun