En lösning som visat sig vara effektiv i tidigare lågkonjunkturer är rotavdraget. Reformen kan snabbt stimulera svensk ekonomi och skapa jobb samtidigt som svartjobben slås tillbaka. När arbetsmarknaden är oviss är risken dessvärre stor att dessa ökar. Detta snedvrider inte bara konkurrensen och riskerar att slå ut seriösa företag, som bidrar med välbehövliga skattemedel till välfärden. Det innebär också att ofta redan utsatta människor utnyttjas genom osäkra arbetsvillkor.
Inom bygg- och installationssektorn har vi under lång tid verkat för att återställa rotavdraget till 50 procent. När vi nu befinner oss i en extraordinär situation med en väntande allvarlig lågkonjunktur, skulle en återställning ha stor betydelse för landets små och medelstora företag. Rotavdraget kan spela en så betydande roll för svensk ekonomi att regeringen även bör överväga att höja det till 75 procent under en begränsad tidsperiod.
Vi ser en minskad efterfrågan av planerade underhållsarbeten och vi märker av minskade investeringar i byggprojekt som påverkar hela sektorn, inte minst på lång sikt. Sverige behöver bygga mer. Ska vi vara en nödvändig motor i ekonomin, så behövs alla fungerande stimulanser. Här kan ett höjt rotavdrag göra stor skillnad. Regeringen och finansminister Magdalena Andersson måste se på alla fungerande lösningar och ta tillvara de verktyg som finns för att undvika en alltför djup och långvarig recession.
En statlig investering i ett återställt rotavdrag betalar sig i form av nya vita jobb och därmed fler intäkter till staten i form av moms och arbetsgivaravgifter. Nu uppmanar vi regeringen att rädda flera av landets företag. Det är väl investerade pengar i en väl beprövad metod.