Vänstern räddade arbetsförmedlingen

V:s initiativ gör att de arbetslösa slipper, åtminstone för en tid, att vara experimentkaniner för regeringens nyliberala arbetsmarknadspolitik, skriver Bartholdson.

V:s initiativ gör att de arbetslösa slipper, åtminstone för en tid, att vara experimentkaniner för regeringens nyliberala arbetsmarknadspolitik, skriver Bartholdson.

Foto: Gunnar Westergren

Insändare2019-12-11 11:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen backar nu från sitt förslag att privatisera arbetsförmedlingen. Det är bra. Backandet beror på att Vänsterpartiet tog initiativ till att hota med misstroendevotum mot den ansvariga ministern, Eva Nordmark.

Det hotet har väckt stor irritation hos ledande socialdemokrater. NSD:s ledarsida har kallat Vänsterpartiets agerande ”omdömeslöst och oseriöst”. Stefan Löfvén använde ordet ”huvudlöst”.

Om Vänsterpartiet hade följt de ledande socialdemokraternas råd och lagt sig platt så hade Sverige inom kort stått där med en arbetsmarknadspolitik i ruiner. Alliansregeringens misslyckade försök med privata jobbcoacher härom året förskräcker. Vi var på väg mot en upprepning av detta misslyckande, fast i full skala.

Det som hänt måste också stämma till en lärdom. För att kunna regera ett demokratiskt land behöver man faktiskt samla en majoritet bakom sin politik. Om man misslyckas med att samla en majoritet så hjälper det inte att gnälla och skälla över att oppositionen bedriver oppositionspolitik.

I januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna finns inskrivet att Vänsterpartiet inte ska ges något inflytande över politiken under hela denna mandatperiod. Det visade sig vara ett önsketänkande från de som skrev under Januariöverenskommelsen.

Nu har Vänsterpartiet ändå inflytande. Det beror på att regeringen inte har en majoritet av riksdagen bakom sig. Och de arbetslösa slipper, åtminstone för en tid, att vara experimentkaniner för regeringens nyliberala arbetsmarknadspolitik.