Välskött skog ger god miljö för djurliv och människor

"Skogen är i dag den största nettoexporten och en stor och viktig grund för vårt välbefinnande. Om ytterligare 30-40 procent skulle avsättas, som bland annat Greenpeace samt Värna Skogen, föreslår och arbetar för, så skulle det innebära bland annat en omfattande neddragning av verksamheter som direkt eller indirekt är beroende av skoglig verksamhet", skriver insändarskribenterna.

"Man ska ha klart för sig att obrukad skog inte är trivsam att vistas i utan en välskött skog ger en god miljö för insekter, djurliv samt vi människor", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

"Man ska ha klart för sig att obrukad skog inte är trivsam att vistas i utan en välskött skog ger en god miljö för insekter, djurliv samt vi människor", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Marie Kerrolf

Insändare2024-05-08 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag pågår en omfattande debatt som oftast styrs av olika, så kallade, miljö- och aktivistgrupper. Tyvärr innebär det att debatten oftast blir ensidig och att de som har den mångfacetterade insikten inte kommer till tals.

Vad som egentligen händer och sker med våra skogar och dess betydelse för Sverige kommer tyvärr sällan fram på ett adekvat sätt. Vi har i Sverige på cirka 100 år mer än fyrdubblat vårt skoginnehåll. I dag avverkas cirka 93 miljoner skogskubik och återväxten är cirka 120 miljoner skogskubik.
 

Vad som egentligen är det väsentliga är hur vi ser på skogen och skoglig verksamhet. Ska skogen vara ett museum, en urskog som inte brukas och framför allt efterhand dessutom inte går att vistas i på ett säkert sätt. I dag finns det 311 000 privata skogsägare. Det privata skogsbruket äger och förvaltar alltså ungefär hälften av Sveriges skogar. 

Dessa privatägda skogar kan man med säkerhet säga att de flesta sköts med långsiktighet och framför allt på ett anpassat sätt. Allt utifrån markens förmåga och med mycket hänsyn till den absolut lokala förutsättning som ger den bästa förutsättningen för ett hållbart skogsbruk. Vi har cirka 17 procent avsättningar registrerade och om vi skulle göra samma beräkning som övriga EU så skulle vi ha cirka 50 procent avsatt. 

Detta beror på att i Sverige räknar vi avsättning på produktiv skoglig mark. Inom EU räknar man in impediment, alltså där ingen skog kan växa, myr, våtmark, kabelgator och så vidare som avsättningar. Då är inte de frivilliga avsättningar, naturaområden, som främst privata skogsägare gör medtagen, vilket utgör över 5 procent.
 

Skogen är i dag den största nettoexporten och en stor och viktig grund för vårt välbefinnande. Det sysselsätter direkt 70 000 årsanställda och 180 000 som direkt eller indirekt är beroende av den skogliga verksamheten. Dessutom är den kolätande så länge det är växande skog. Detta från att plantan är 2-3 år och fram till då den slutar växa efter ungefär 70-100 år. Detta förutsätter dock föryngring av skogen och dessutom ges bästa förutsättningar för en god tillväxt.
Om ytterligare 30-40 procent skulle avsättas, som bland annat Greenpeace samt Värna Skogen, föreslår och arbetar för, så skulle det innebära bland annat en omfattande neddragning av verksamheter som direkt eller indirekt är beroende av skoglig verksamhet. Byggnationer i trä samt produkter som i dag ersätts med skogliga råvaror som kläder, förpackningar, blöjor, toalettpapper samt flera andra produkter som utvecklas av biprodukter från skogen. Dessutom skulle produktion av biodrivmedel i stort omöjliggöras då skogens så kallade restprodukter inte skulle komma fram. 

Skogar skulle då i framtiden inte ge bearbetningsbara råvaror till industrier, nybyggnationer, nya produkter och ett vitalt friluftsliv. Man ska ha klart för sig att obrukad skog inte är trivsam att vistas i utan en välskött skog ger en god miljö för insekter, djurliv samt vi människor.
Viktigt att vi röstar till EU nu den 9 juni då EU styr cirka 40 procent av de lagar och förordningar som vi i Sverige ska förhålla oss till.