Efter vinterns slit med alla in-plogade snövallar och det enorma snökaos som kom vecka 14 så blev det bara för mycket med den höga snömur som då byggdes upp vid husets infart. Min bägare rann över så jag ringde till en av kommunens chefer och fick hjälp dagen därpå då någon kom och tog bort snövallen, men den vid garaget fick vi ta hjälp av andra för att få bort och lördag eftermiddag hade allt avlägsnats, snöandet hade slutat och bil- och gågatorna på Djupviken i Piteå var plogade. Sent på eftermiddagen kommer plogen ännu en gång och välter in en enorm hård isklump på vår infart till huset. Den var så hård att maken fick ta hjälp av vår granne för att slå sönder och avlägsna den.
Samma lördag åkte jag för att handla på Backen och vid hemfärden tog jag Backevägen ändå ner till Bergsviksvägen och efter den gatan var alla privathusens infarter rensade, till synes av traktor som gjort spikraka fina kanter, och då menar jag alla hus efter den långa gatans båda sidor.
Nu är min öppna fråga till kommunens gatuavdelning: Vilket uppdrag har snöröjarna av kommunen?
Inte en enda gång på hela vintern har de tagit bort de hårda packade snökanter som lämnats kvar och som väller in på husens infart och tomtmark efter plogning, förutom en enda dag förra veckan, efter att jag påtalat ansvarig hur svårt de gör det för oss med allt som de lämnar in på våra infarter/tomtmark. I vissa fall har snön varit så hårt packad att inte ens en snöslunga mäktar med den. Är det ens lagligt? Har de olika uppdrag i olika stadsdelar i Piteå? Jag förväntar mig inte alls att snöröjarna ska komma omgående – men det är bara det att de kommer aldrig.
LBL
SVAR DIREKT:
Vinterväghållning är en samhällsfunktion och väghållarens ansvar är att säkerställa att trafik och oskyddade trafikanter kan komma fram på ett tillfredställande sätt. Vid pågående snöröjning rensas inga infarter men vid underhållshyvling/isrivning följer en lastmaskin bakom och rensar samtliga infarter.
Kommunens vägområde är cirka 12 meter och cirka 6 meter vägbana, då återstår 3 meter på vardera sida av vägen till utrymme för snö och vattenavrinning.
Under vinterhalvåret så måste kommunens diken och kommunens del av utfart från fastighet (cirka 3 meter på vardera sida om väg) vara utrymme för snöröjningen så att kommunen kan hålla vägen trafiksäker och tillgänglig efter fastställda snöröjningskriterier.
Om kommunen skulle ta med sig all snö under pågående snöröjning från vägen utanför utfart (cirka 3 meter av utfart är kommunens vägområde) så skulle det innebära att kommunens övriga vägområde (diken plats för snö) blir mer belastat av snö och gatorna skulle bli för smala så att ej fordon kan mötas efter enbart ett par plogsvängar.
Detta skulle innebära stora kostnader för kommunen då kommunen skulle vara tvungen att bredda alla bostadsgator och köra bort snön. Kommunen får ej trycka in snö på tomtmark, därav måste kommunen köra bort snön eftersom vägområdet utanför vägen då är fullt snabbare än vanligt.
Låt oss säga att vi behöver bredda varje bostadsgata (cirka 22 mil) efter ett par snösvängar med 0,5 meter och 1 meter hög plogvall på varje sida eftersom det blivit för trångt så att ej fordon kan mötas skulle detta innebära följande vid breddning 1 ggr:
I nuläget kostar det cirka 17 kr/m3 att köra bort snö:
220 000 meter X 1 meter X 17 = 374 0000 kr.
Kontrakterade entreprenörer och kommunala snöröjningsfordon har i uppdrag att snöröja vägens fulla bredd på ett tryggt och säkert sätt och ej trycka in snö på tomtmark (fastighetsägarens mark) som är utanför kommunens vägområde.
Om snö trycks in på tomtmark under snöröjning så ska kommunen ta bort snön.
Snöröjningen ska pågå oavbrutet till samtliga ytor på området är snöröjda till som längst tio timmar. Hör gärna av dig om du har fler frågor
Micael Kemi, gatuchef Piteå kommun