Vad kan hända naturligt i projekt? De kan växa och bli mera omfattande än det först var planerat och då följer kostnaden med uppåt i nivån. Rollfördelningen kan också förändras och därav kan kostnader omfördelas.
Prisnivåer kan starkt diskuteras, även om vi inte känner till den dåvarande tillgången på kompetens och konsulter vid det aktuella tillfället.
Uppföljningen av projektkostnader och direktupphandlade konsulter kan bli lidande om projektet håller sig inom den budget som finns för projektet. Om bättre uppföljning ska ske generellt måste det påtalas av politiken, vilket blir svårare om budgeten följs.
Vad är då mest besvärande i Älvsbyn, de formella felen eller den generella ekonomiska inställningen?
Ett antal fel har gjorts vid direktupphandlingen av konsulter och något fall om tveksamma prisnivåer för konsultarvoden. Av detta kan konstateras att ett antal formella fel har begåtts.
Det som vi anser är mer allvarligt är den ekonomiska miljö detta har begåtts i. Om inte den politiska makten kräver ekonomiskt stramare tyglar, vem ska då göra det? Frågan är om ekonomin verkligen prioriterats i Älvsbyns kommun?
Vilket ansvar har kommunstyrelsen (KS) för detta? Tomas Egmark, kommunalrådet, citerades i en artikel i PT om att hela KS har ansvar för ekonomin. Då måste vi komma ihåg att S med hjälp av V helt styr allt i kommunen sedan ”urminnes tider”. Hur än vi försöker i oppositionen kör ”makten” igenom sina egna beslut.
Centerpartiet har verkligen försökt att påtala behovet av en annan ekonomisk miljö. Med större kraft har C gjort det sedan det blev svart på vitt hur ekonomin ser ut genom Sveriges kommuner- och regioners analys som redovisades 2016.
Analysen påvisade att Älvsbyn var 68 miljoner kronor dyrare än jämförbara kommuner inom ”hela” verksamheten och att nettokostnadsavvikelsen (Kolada) för vissa områden var 41 miljoner kronor. Efter det har Centerpartiet gett förslag i budgetarbetet, motionerat och argumenterat för en annan ekonomisk inställning. Detta utan något som helst gehör från maktapparaten. S har till och med i insändare anklagat oss för att inte vara seriösa i våra budgetförslag. C har även skrivit några insändare i PT kring behovet av ny ekonomi och nytt ledarskap. Som ytterligare förtydligande av den ekonomiska miljön är nettokostnadsavvikelsen för 2019 densamma som SKL-analysen påvisade, som då visade siffror för 2014. Alltså, ingen förbättring på fem år. Tala om att maktens fokus ligger någon annanstans. Då kan vi prata om en felaktig ekonomisk miljö.
Vad tycker vi då att de ekonomiska felaktigheterna i Älvsbyn ska få för konsekvenser?
Ett nytt ledarskap behövs i Älvsbyn, där miljö kan skapas för att utbilda och uppmuntra personal att komma med förslag på förbättringar och förändringar. För en bättre och effektivare verksamhet med ett verksamhetsnära ledarskap.