REPLIK
I artikeln ”Tajt i budgeten när 11,5 miljoner ska sparas” i PT den 1/10 citeras kommunalrådet Tomas Egmark med att han och socialdemokraterna ”tar siffrorna i Kolada som en fingervisning inte som en absolut sanning som centern gör”. Frågan man måste ställa är då, vad är sanning?
SKL har under 10 års tid skapat jämförelser mellan landets kommuner för att försöka hjälpa till med kommunernas förbättringsarbeten. Senaste åren har allt mer kommit att visas i Kolada (www.kolada.se) för att underlätta för alla, politiker såväl som allmänheten, att kontrollera hur ”min eller annan vald kommun” sköter sig. Det enklaste i Kolada är att se hur kommunen inom vissa områden ligger kostnadsmässigt sett mot nettokostnadsavvikelsen. Nettokostnad är en beräkning på vad det borde kosta med de förutsättningar som respektive kommun har. Några kommuner ligger lägre än nettokostnaden och några högre.
För Älvsbyn visar Kolada att förskolan, gymnasiet och äldreomsorgen ligger 50 miljoner högre än vad de borde kosta. Familjehem, grundskolan och individ- och familjeomsorg ligger just under (billigare) nettokostnaden.
Kolada visar inte nettokostnaden för alla områden, men med erfarenhet från SKL-analysen 2016 som visade att en tredjedel av de 68 miljoner vi då var dyrare än jämförbara kommuner kom från områdena infrastruktur, fritid, kultur och affärsverksamhet så borde vi landa även 2018 på ca 66 miljoner över nettokostnaden (en tredjedel av 50 = 16 vilket blir 50 + 16 = 66).
66 miljoner för hela vår verksamhet, är detta en fingervisning eller är det skarpa siffror?
Centern tror på jämförelser med andra kommuner och på SKLs skarpa siffror.
Centerpartiet tror inte att alla ska börja springa fortare, vi hävdar som tidigare att det är systemfel och att det behövs ett annat ledarskap och förhållningssätt.
Kommunledningen har tidigare envist vägrat att bry sig om dessa SKL-fakta med jämförande siffror, så vi får ändå ta det som ett stort steg framåt när ändå Kolada nämns även om S fortfarande bara ser det som en ”fingervisning”.
Noteras bör också att cirka 45 % av kostnaden för t.ex. äldreomsorgen kommer från lokaler, kommunkontor och annan OH-kostnad. Besparingen måste därför ske på hela kommunens verksamhet inte enbart inom den direkta verksamheten.
Centerpariet begär återigen att en riktig genomgång måste göras för att få fram varför Älvsbyn är så många miljoner dyrare än vi borde vara. Vårt budgetförslag är en del i detta arbete.