Utvecklas Piteå mer om Norrbotniabanan dras genom stan?

Insändarskribenten vill replikera på insändaren "Central station viktigt för Piteås utveckling" i PT den 27 april.

"Ska man dra en godsjärnväg genom centrala Piteå?", undrar insändarskribenten.

"Ska man dra en godsjärnväg genom centrala Piteå?", undrar insändarskribenten.

Foto: Joel Gustafsson

Insändare2022-05-05 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man som Elisabeth Sinclair, projektledare för Norrbotniabanegruppen och Mats Améen, senior trafikkonsult Trivector och före detta chefsstrateg på Skånetrafiken, hänvisar till forskning från KTH om Svealandsbanan som stöd för en central lokalisering av en framtida järnvägsstation får det anses vara ett minimikrav att åsikterna har stöd i rapporten.

I hela den 65-sidiga rapporten (Svealandsbanans första tio år – erfarenheter för framtiden av tågtrafiken och resandet, avdelning för trafik och logistik KTH, Oskar Fröidh, Olov Lindfeldt, rapport Stockholm 2008), nämns inte på ett enda ställe att en extern station, i detta fall Södertälje södra, som hänvisas till i insändaren, har någon som helst negativ inverkan på resandet.

Man påstår vidare att den enda station som inte ledde till ett ökat resande alls var denna Södertäljestation. Jag citerar ur rapporten "Svealandsbanan blev en marknadsmässig succé. Resandet ökade över en natt till tre gånger så många resor mellan Södertälje och Eskilstuna som busstrafiken under banans byggnadstid, och sex gånger så många resor som på den gamla Eskilstunabanan".

Något stöd för att Södertäljes regionala utveckling skulle vara intimt beroende av järnvägsstationens placering saknas också i rapporten.

Det hör dessutom till saken att Svealandsbanan enligt rapporten har en mycket begränsad godstrafik. Norrbotniabanan bedöms i huvudsak komma att trafikeras av godstrafik. Ur rapporten framgår att ju mer godstrafik man har på en enkelspårig järnväg, ju mer störningar får man på persontrafiken. 

Vid undersökningar av kundnöjdhet avseende persontrafik framgår i rapporten att det viktigaste argumentet för att regelbundet arbetspendla med tåg är punktlighet och frånvaro av förseningar. Det största missnöjet med Svealandsbanan befanns trots den lilla godstrafiken vara den dåliga punktligheten och de många förseningarna.

Ska man dra en godsjärnväg genom centrala Piteå?

Man får ett starkt intryck av att den huvudsakliga avsikten med Sinclairs och Améens insändare har varit: “Rubba inte våra cirklar”