Utsläpp från Laver hotar Piteås vatten

En tickande bomb. Utsläpp som pågått i 67 år och som pågår än. Utsläpp som hotar vårt rena vatten, bland annat fär 37 000 Piteåbor. Så beskriver Miljögruppen situationen.

Foto:

Insändare2019-04-01 15:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av: artikeln ” Tre av fyra undersökta avlopp är undermåliga” publicerad 19 mars.

"Vi hoppas att folk på eget initiativ tar hand om sina avlopp", säger Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef, Älvsby kommun.

Miljögruppen Pite Älvdal hoppas på att Älvsby kommun tar hand om avfallet från gamla Lavergruvan som inte åtgärdats sedan dammbrottet 1952, med stora läckage av koppar, zink, bly med mera ut i Natura 2000 och Piteälven som följd.

Utsläppen har pågått i 67 år och pågår fortfarande. Koppar har uppmätts i Piteå vilket onekligen kommer från Lavergruvan och det måste bli ett stopp på detta.

Rent vatten är och förblir vårt viktigaste livsmedel. En ny gruva i Laver i jätteformat riskerar att förorena Piteås ytvattentäkt Svensbyfjärden, vilket skulle medföra förödande konsekvenser för 37 000 Pitebor. Detta får inte ske.

Även området i Korsträsk, där omlastning av kopparslig från gamla Lavergruvan skedde, är förorenat och fortfarande har ingen sanering påbörjats. Området ligger 50 meter från Korsträskbäcken vilken hör till Piteälvens avrinningsområde.

Enligt Bolidens miljökonsekvensbeskrivning och länsstyrelsen bedöms föroreningsnivåerna ligga mellan stora och mycket stora i mark och grundvatten för silver och koppar.

Det beror på att mängden koppar och silver som under Lavergruvans verksamhetsperiod har hanterats vid stickspåret – Korsträsk station (cirka 18 000 ton koppar och cirka 40 ton silver) har gett upphov till hundratals kilo koppar och silver i mark och grundvatten.

Det motsvarar mycket höga respektive höga föroreningsnivåer.

Inom kommunen finns sjöar och vattendrag tillhörande Natura 2000 som inte mår bra.

Det är hög tid att Älvsby kommun tar ansvar för och sanerar sina egna avfallsproblem och inte endast ser till fastighetsägarnas undermåliga avlopp.