Utbildningsinsatser kan lösa taxiförarbristen

Taxibranschen har ett stort rekryteringsbehov av förare som en följd av pandemin, konstaterar Taxiförbundet som gärna ser att fler utbildningar skapas för yrket.

Fler utbildningsinsatser behövs för att komma till rätta med bristen på taxiförare. Från Svenska taxiförbundets sida vill man dessutom sänka åldern för att få utbilda sig till taxiförare.

Fler utbildningsinsatser behövs för att komma till rätta med bristen på taxiförare. Från Svenska taxiförbundets sida vill man dessutom sänka åldern för att få utbilda sig till taxiförare.

Foto: TT/Arkiv

Insändare2023-03-14 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska taxiförbundet hoppas på att samarbete med olika aktörer ska kunna bidra till att fler utbildningstillfällen skapas för taxiförarlegitimation. Arbetsmarknadsutbildningar, folkhögskolekurser och initiativ från Komvux lokalt är insatser man gärna vill se mer av.

I ett möte mellan Taxiförbundet och Yrkesvuxutredningen diskuterades hur taxiförarna ska kunna bli fler.

Yrkesvuxutredningen ska ta fram förslag som gör att fler vuxna kan utbilda sig till olika yrken och är nu ute och träffar företrädare för skilda branscher. Yrkesvuxutredningen ser positivt på att taxibranschen gärna medverkar både i marknadsföring av eventuella utbildningar och också bidrar till utbildningarnas kvalitet, till exempel i form av praktikplatser.

Från Svenska taxiförbundets sida vill man dessutom sänka åldern för att få utbilda sig till taxiförare. Idag krävs det att man har fyllt 21 år och att man har haft körkort för personbil i minst två år. 

Åldern för taxiförarlegitimation, TFL, bör sänkas till 18 år, så att lika villkor gäller för alla yrkesförare inom vägtransportsektorn, menar Taxiförbundet som också vill att två-årsgränsen avskaffas som gör att en arbetssökande måste vänta två år efter erlagt B-körkort innan ansökan om taxiförarlegitimation kan göras.