Ungdomsgårdar kan minska brott

En ung tjej om bristen på ungdomsaktiviteter - och om ungas brott.

Områdespolisen Emma Svensson ser Stadsberget, där den här vandaliseringen ägt rum, som ett problemområde. Skribenten menar att många brott skulle upphöra om det fanns något att göra. (Arkivbild)

Områdespolisen Emma Svensson ser Stadsberget, där den här vandaliseringen ägt rum, som ett problemområde. Skribenten menar att många brott skulle upphöra om det fanns något att göra. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Insändare2019-11-06 13:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är en 14 - årig tjej som bor i Öjebyn och jag är less på att bara sitta hemma, vandra runt på stan eller bara sitta hemma på mobilen. Jag tycker att kommunen borde satsa på de unga här i Piteå, då skulle väldigt mycket kriminalitet upphöra.

Öppna upp ungdomsgårdar igen, det tycker jag är en bra idé. För det första, många ungdomar som är kriminella har oftast väldigt lite att göra på fritiden vilket leder till att de bara hänger på stan och om de har otur börjar de göra olagliga saker för att få lite spänning. Om kommunen skulle få slut på kriminaliteten hos unga skulle det bli en stor vinst för samhället. Ungdomsgårdar skulle vara en bra början.

För det andra, det finns många ungdomar idag som inte har så mycket kompisar men som gärna skulle vilja ha det. Om man inte har många kompisar slutar det med att man sitter framför datorn eller telefonen flera timmar varje dag, vilket inte alls är bra. Det kan orsaka brist på koncentration och sömnbrist, vilket i sin tur leder till koncentrationssvårigheter i skolan.

Visst ungdomsgårdar kostar en del att hålla igång, men tänk så mycket man skulle tjäna på det i längden då man kanske räddar någon från kriminalitet och slipper att skicka dem på behandlingshem.

Till sist vill jag säga att Piteå kommun spenderar mer pengar på att köpa in statyer eller fina dekorationer till rondeller eller till stan, än på Piteås ungdomar. Eller det känns i alla fall så. Låter det rimligt? Så öppna upp ungdomsgårdar för de unga här i Piteå!