Tomma tunnor skramlar mest

Vallöftet från Piteås kommunalråd Kata Nilsson var både fritidsgårdar och höjda föreningsbidrag men inget av det har blivit verklighet, konstaterar André Bengtsson.

Insändare2023-07-05 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under valrörelsen 2022 gick dåvarande kandidat till kommunalråd, Kata Nilsson, ut i 11:e timmen med ett nytt vallöfte till medborgarna om de röstade på (S) Piteå i valet, nämligen att det skulle finnas fritidsgårdar i hela kommunen och att föreningsbidragen skulle höjas. Vare sig det första eller det andra i det löftet har sett dagens ljus.

Tvärtom vad gäller bidragen till föreningarna inom det som är socialnämndens verksamhetsområde, så sänktes föreningsbidragen för nästan alla föreningar jämfört med tidigare år. För vissa föreningar som ideellt arbetar med frågor som psykisk ohälsa, beroende och anhörigstöd, med så mycket som mellan 45 000– 55 000 kronor, trots att både problematiken och stödbehovet har ökat lavinartad både under och efter pandemin.

En minskning av bidragen i den storlek som många av föreningarna nu fått se som verklighet, kommer få stora konsekvenser för de ideella föreningarna, som nu måste prioritera om och skala ner verksamheten för att överleva. Och detta i en tid då det är fler unga som mår dåligt, fler självmord än något år tidigare och köerna till både BUP, Psykiatrin och vården som kommunen erbjuder är längre än tidigare. Socialnämndens totala pott med 600 000 kronor att fördela är absolut en stor summa pengar, men potten har inte höjts på cirka 10 år, trots att det tillkommit fler föreningar som söker bidrag och kostnaderna har ökat också för den ideella föreningsvärlden. 

Och häromveckan kunde vi som har Instagram läsa hur kommunalrådet Kata Nilsson publicerade en ”redogörelse för budgeten” och alla ”bra satsningar politiken gör” i Piteå. Under detta inlägg kom det kritiska frågor gällande just föreningsbidragen. Något svar fick man aldrig av Kata Nilsson eller (S) Piteå, i stället valde vårt kommunalråd att helt enkelt blocka de som lyft frågan om bidragen, något som i och för sig är klassiskt socialdemokratiskt beteende när frågorna blir obekväma. För vem vill ha kritiska frågor, när man kan ha bara positiva hejarop.

Nej, det är väl med socialdemokratin och kommunalrådet i Piteå precis som Johan Persson sa. Att man säger en sak innan valet, och en sak under valet och en sak efter valet. 

André Bengtsson, ideellt föreningsengagerad

SVAR DIREKT

Jag försöker så gott jag kan kommunicera med medborgare och intresserade via mina sociala medier. I inlägget där jag skrev om budgeten stod det dock också att kommentarer av otrevlig karaktär skulle komma att tas bort och det bedömde jag att denna var. På mina kanaler är det jag som är redaktör och det är ingens rättighet att få skriva hur som helst mot mig. 

Alla frågor och funderingar (och saklig kritik!) välkomnas dock självklart alltid.

På frågan gällande fritidsgårdar är det en fråga vi aktivt jobbar med och ett vallöfte vi fortfarande har för avsikt att infria.