Tillväxt i norr avgörande för klimatomställningen

Regeringen satsar nu för ett hållbart byggande och för att möta behoven i samband med företagsetableringar i Norrbotten och Västerbotten. Stödet för 2022 uppges omfattar15 miljoner för att sedan trappas upp för att omfatta 40 miljoner per år fram till 2030.

"Vi efterlyser tydliga och konkreta insatser som berör byggandet direkt", skriver insändarskribenterna och efterlyser kloka, politiska beslut. (Arkivbild)

"Vi efterlyser tydliga och konkreta insatser som berör byggandet direkt", skriver insändarskribenterna och efterlyser kloka, politiska beslut. (Arkivbild)

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2021-09-28 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Vi vill på det här sättet hjälpa till och ge den där extraskjutsen", säger bostadsminister Märta Stenevi. Hon konstaterar vidare att städer och orter i Norrbotten och Västerbotten behöver växa mycket på väldigt kort tid.  

Viljan att stötta samhällsomvandlingen i norra Sverige är god. Men vilka insatser som kommer att prioriteras blir helt avgörande för om önskade effekter uppnås. Enligt regeringens hemsida ska det fokuseras på ”långsiktigt hållbara livsmiljöer och medel avsättas för innovativa, inkluderande och hållbara samhällsbyggnadsprojekt”.

Vi efterlyser tydliga och konkreta insatser som berör byggandet direkt. Det framgår i regeringens utspel att pengarna ska gå till forskning och utveckling genom Boverket, Vinnova, Formas och Trästad. Långsiktiga insatser med goda ambitioner men som inte möter de akuta behoven.  

Betydande delar av pengarna är ännu inte öronmärkta i specifika insatser.  

Därför bidrar vi gärna i dialogen så att dessa pengar gör bäst samhällsnytta. Det som behövs nu är kloka politiska beslut.    

För att möta de behov som finns nu i Norrbotten och Västerbotten anser Byggföretagen att regeringen bör fokusera på följande insatser: 

Möjliggör ökat byggande där människor vill bo och leva. Ge kommunerna stärkta möjligheter att avgöra hur stränder nyttjas. Det ska vara möjligt att göra avvägningar mellan riksintressen och bostadsbyggande. Nationell lagstiftning får inte hindra utvecklingen av vår region.

Utveckling ska bejakas. Våra städer i norr behöver växa. Låt kommunernas översiktsplanarbete få en tyngre roll där även frågan om hållbar tillväxt vägs samman i lagstiftningen med andra viktiga frågor.  

Sänk trösklarna till den ägda bostaden. Höga kontantinsatser och tuffa amorteringskrav slår hårt, inte bara i storstäderna. När efterfrågan hålls tillbaka hämmar det bostadsbyggandet på tillväxtorter då det byggs för få bostäder, med stigande priser som följd. Det måste vara möjligt att finansiera ett bostadsköp.

Se till att kommuner som tidigare inte har hanterat stora utvecklingsfrågor får stöd för planering och genomförande för en utveckling.  

Cementkrisen är inte över. Fram till 2040 ska 1 050 miljarder kronor investeras i norra Sverige som kommer att bli ett viktigt bidrag i ett globalt klimatarbete. Dessa projekt ska igång nu men hotas av byggstopp och varsel om Cementa inte kan fortsätta sin kalkbrytning i Slite utan istället måste ställa om till import.  

 Norra Sverige är världsledande i omställningen till en hållbar industri. Investeringarna som planeras kommer att medföra mycket stora tillväxtmöjligheter och klimatvinster. Äventyra inte detta genom politiska felsatsningar gjorda utan dialog med näringslivet.

 Anna Broman, Byggföretagen, bostadspolitisk expert

Johan Hallberg, Byggföretagen, regionchef Norra Norrland

Erik Ranängen, Byggföretagen Norrbotten

Christer Johansson, Byggföretagen Västerbotten