Tillsammans klarar vi av utmaningen

Jag har följt utvecklingen kring gymnasiet i Arjeplogs vara eller inte vara så gott jag kunnat och kommit fram till följande frågeställningar.

"Min personliga åsikt kring omstruktureringen av gymnasiet är att det kan bli bra om vi vill", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

"Min personliga åsikt kring omstruktureringen av gymnasiet är att det kan bli bra om vi vill", skriver insändarskribenten. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Insändare2020-11-18 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatet på sociala medier och rampljuset som de lokala medierna nu ger åt personer som är upp över öronen övertygade om att omstruktureringen av gymnasieskolan skulle vara spiken i kistan för Arjeplog som ort, vad leder det till?

Leder det till en bättre sammanhållning mellan människorna på orten som gör att vi enat kan möta svåra utmaningar, eller riskerar det att skapa ett mer segregerat och exkluderande samhälle?

Jag, dom hårt kämpande fritidspolitikerna och förutsättningsvis de flesta jag känner vill inte se en nedrustning av samhällsviktiga funktioner på vår fina ort, men vad har vi egentligen för val? Hur ska vi kunna betala för allt när vårt skatteunderlag fortsätter att krympa?

Människor har ändå valt att lämna Arjeplog, trots att vi nu har haft ett gymnasium på orten under en längre tid.

Min personliga åsikt kring omstruktureringen av gymnasiet är att det kan bli bra om vi vill! 

Den klassiska katederundervisningen (i fysisk form), där en lärare tydligt leder eleverna i helklass och förmedlar kunskap känns förlegad och utdöende när framtiden står och knackar på dörren. 

Rådande pandemi har lett till att det har skett en explosionsartad utveckling av digitala hjälpmedel för att underlätta utbytandet av kunskap när man inte fysiskt kan träffas, varför inte tillämpa det i skolans värld?

Genom att nu öppna upp dörren för en ny utbildningsplattform och med det bygga upp en digital infrastruktur och ett modernt arbetssätt, slipper kanske framtidens ungdomar lämna den fantastiska miljö som Arjeplog faktiskt är för att utbildningsmöjligheterna saknas. Tvärtom, utbudet kan faktiskt på sikt bli mycket bättre när världen ställer om mot en ny digital verklighet.

Kom igen nu Arjeplog! Istället för att peka finger och leta skyldiga till vår rådande situation så bidrar vi istället till en känsla av gemenskap, där alla gör vad vi kan för vår fina ort. Vi har alltid stått inför utmaningar och det är tillsammans som vi klarar av dom.