"Tillåt de unga att engagera sig politiskt"

Britta Flinkfeldt sätter fingret på något viktigt i ledartexten den 15 januari, nämligen hur viktigt det är med det politiska samtalet med unga människor och ge dem inblick i hur samhället fungerar och olika samhällsutmaningar.

"Varför är de politiska partierna välkomna att kampanja i Luleå och Bodens skolor men inte i Piteås?", undrar Håkan Johansson, gruppledare för Moderaterna i Piteå.

"Varför är de politiska partierna välkomna att kampanja i Luleå och Bodens skolor men inte i Piteås?", undrar Håkan Johansson, gruppledare för Moderaterna i Piteå.

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Insändare2022-01-18 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Därför är det en gåta varför Strömbackaskolan vägrar eleverna att ta del av politisk information och skapa ett samhällsintresse. För att värna demokratin i Sverige måste vi främja ett helt öppet och livligt samtal om samhällets problem och utmaningar redan i ung ålder.

När restriktionerna släppte i höstas, gav sig Moderata ungdomsförbundet ut på en informationskampanj i länets gymnasieskolor för att diskutera och informera. I Luleå och Boden togs man emot med öppna armar. På Strömbackaskolan i Piteå blev det kalla handen. Här ska tydligen all politisk information filtreras via lärarna. Hur ska vi kunna engagera ungdomar i samhällsfrågor om de politiska ungdomsförbunden nekas tillträde?

Man kan inte annat än undra om det är den auktoritära socialdemokratiska/vänsterpartistiska politiska ledningen i Piteå som ligger bakom detta förbud. Är man rädd för att ungdomarna ska tycka ”fel” eller engagera sig i ”fel” parti? 

Hur ska årets årskurs 2 och 3 hinna ta till sig information, ställa frågor, bli nyfikna på politik och engagera sig om inte de politiska ungdomsförbunden får tillträde till gymnasieskolan, som är ungdomspartiernas absolut viktigaste målgrupp och rekryteringsbas?

Många undrar varför så få unga engagerar sig politiskt. Ja det kan man ju verkligen fundera på…