Att Järnvägsgatan behöver få en gång- och cykelväg för att förbättra för skolbarn och andra som gärna färdas utefter den är bra. Det som kan ifrågasättas är om nedtagningen av träd i den omfattning som ska ske, kunde ha undvikits genom en mer genomarbetad projektering baserad på bra och tydligt underlag med tydliga riktlinjer till projektör och uppdragsledning.
Vänder man och vrider lite på siffror och hur vägen kommer vara utformad kan man ifrågasätta varför körbanan för biltrafik behöver en bredd på 6,5 meter i framtiden, den är ju ändå skyltad med 40 kilometer i timmen. Dagens bredd på drygt 8 meter motsvarar vägar som på landsbygd ibland fortfarande skyltas med 90 km/h vilket ju naturligtvis inte är acceptabelt i bostadsområden.
Den planerade utformningen kan smalnas ytterligare då det inte förekommer busstrafik eller särdeles tung trafik på den del som ska byggas om och trafikmängden är inte är speciellt hög.
Den föreslagna vägbredden skulle i ett annat sammanhang kunna skyltas med 60 km/h men om man vill behålla nuvarande gräns bör bredden ned till 5,5 till 6 meter för att motsvara utrymmeskrav för 40-vägar. Då börjar man närma sig det mått som den nya gång- och cykelvägen behöver för att rymmas, kantstensbundet mot körbanan, och man skulle därmed slippa att bredda vägkroppen nämnvärt.
Jag vet att resonemanget är ganska tillspetsat och grovt beräknat men kontentan är att en bättre och mer kreativ projektering hade kunnat spara många av de värdefulla träden, minskat intrånget i naturmark och säkerligen gjort projektet billigare och enklare.
Genomgående gc-väg likt Munksundsvägen ger bra sikt, tydlighet för trafikanter och påverkar inte de få fordon som behöver ansluta till Järnvägsgatan nämnvärt, detta mot dagens högerregelskorsningar som med nuvarande vägbredd och överhastigheter blir en trafiksäkerhetsrisk eftersom vissa trafikanter uppfattar det som någons slags huvudled.
Nu kan det möjligen vara för sent att rädda träden och få till en billigare lösning för kommunens invånare just i detta fall men i framtiden bör man planera och bygga smartare för en bättre miljö i våra tätorter.
Politiker och tjänstemän i ledande befattning bör fundera över om tjänstemännen ges rätt förutsättningar för att lyckas med det jobb som ska utföras, genom tydlighet och stringens i beslut. Piteå behöver mer gång- och cykelvägar som bekostas av avsmalnade och minskade ytor för biltrafik. Inte som i detta fall det gröna vid sidan om asfalten för att åstadkomma en trevlig och välkomnande stad, stadsdelar och byar.