Tågen kommer att rulla smidigt genom centrala delarna

Nu är det många som tycker till om Norrbotniabanan. Vi är glada att många är engagerade i den här viktiga frågan för Piteå, näringslivet och miljön.

"Med en centrumdragning kommer både gods- och persontåg att rulla smidigt genom stadens centrala delar, precis som i många andra städer", skriver representanter för majoritetspartierna. (Arkivbild)

"Med en centrumdragning kommer både gods- och persontåg att rulla smidigt genom stadens centrala delar, precis som i många andra städer", skriver representanter för majoritetspartierna. (Arkivbild)

Foto: Patrick Degerman

Insändare2021-11-24 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi får inte glömma att det är trafikverket som planerar och bygger banan – inte kommunen. Det är ett omfattande arbete som tar flera år att ta fram, först en förstudie och sedan en järnvägsutredning. Den processen avslutades 2011. Allt material finns tillgängligt på trafikverkets hemsida. 

Kommunen har varit en part som fått lämna synpunkter på trafikverkets utredningar och förslag. Detta gjorde fullmäktige i oktober 2008 och förordade då en bansträckning genom stan. Det är också det alternativ som trafikverket funnit mest lämpligt och det är utifrån det som det fortsatta arbetet bedrivs.
Kvar att göra är själva järnvägsplanen där man slutligt lägger fast var banan ska gå. Kommunen vill snabba på arbetet och samarbetar med övriga kommuner som berörs – Umeå, Robertsfors, Skellefteå och Luleå.

De argument för centrumdragning som då framfördes håller än idag och vi ser att de snarare har förstärkts. Ett resecentrum är bara ett av många. Vår uppfattning är att det är viktigt att få bort bangården och det industrispår som korsar Timmerleden. Det är ohållbart med alla miljöfarliga ämnen som redan idag transporteras på industrispåret. Den ökade skeppningen och industriutvecklingen på Haraholmen pekar på än större behov av en rationell bangård och tryggade transporter.

Synpunkterna om banans dragning är frågor för trafikverket, inte kommunen. Det är trafikverket som ansvarar för att bygga den mest ändamålsenliga järnvägen och tar de kostnaderna. Perrong, broar, anslutningsvägar, inlösen av mark och fastigheter och dylikt. Trafikverket finansierar inte några fler stationer utan förhandling med kommunen. Kommunens roll är att dra mest nytta av Norrbotniabanan och får finansiera allt utöver det som järnvägen kräver. Allt extra kommer att hamna på den kommunala skattsedeln.

Rent teoretiskt är det möjligt att ändra placering av resecentrum men inte utan ny planering, vilket innebär förseningar och ökade kostnader. Alla instanser har efter 2011 utgått från trafikverkets beslut gällande centrumdragning. 

Skulle trafikverket ändra sig hamnar de i en situation där de måste lösa in verksamheter längs E4 där vi beviljat bygglov samt göra om förbifart Bergsviken. Vi skulle också få ha kvar bangården och industrispåret över Västergatan–Timmerleden.

Med en centrumdragning kommer både gods- och persontåg att rulla smidigt genom stadens centrala delar, precis som i många andra städer. Nya tekniska lösningar och låga hastigheter gör detta möjligt. Vi är övertygade om att det blir bra. Målet är ett nytt bostadsområde på bangården, planfria korsningar längs Timmerleden och tunnlar för att komma åt strandpromenad etcetera.

Vi vet att det här är en stor utmaning och en jättemöjlighet att utveckla Piteå – den står vi Majoritetspartier helt bakom.

Helena Stenberg (S)
Patric Lundström (S)
Stefan Askenryd, (S)
Brith Fäldt (V)
Maria Holmquist (V)
Mats Dahlberg (Mp)