Ta inte bort de små glädjeämnena

I min egenskap av pensionerad förskollärare som numera vikarierar ganska ofta på min gamla förskola ser jag i viss mån utifrån vilket viktigt och krävande jobb personalen utför.

"Att bemöta personalen generöst kan löna sig i längden och få dem att stanna kvar i sitt jobb", skriver insändarskribenten.(Arkivbild)

"Att bemöta personalen generöst kan löna sig i längden och få dem att stanna kvar i sitt jobb", skriver insändarskribenten.(Arkivbild)

Foto: NTB

Insändare2020-12-14 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt reflekterar jag ibland över att vissa saker förvisso försämrats sedan jag själv började inom barnomsorgen under 80-talets första halva. Barngrupperna blir större, det läggs fler administrativa uppgifter på personalen, mer dokumentation krävs (vilket i och för sig är bra om tiden att utföra den finns) och så vidare. Så märker jag också en tendens att med strikt hänvisande till avtal ta bort smärre förmåner som personalen dock haft. Jag läste lätt irriterad en skrivelse liggande på bordet i personalrummet om att man inte längre får förkorta arbetsdagen dag före röd dag vilket varit praxis åtminstone sedan jag började inom barnomsorgen. Man hänvisar till att det inte finns stöd för detta i gällande avtal och det stod även att "den praxis som en tidigare skolchef införde ska upphöra". Till att börja med är den överenskommelsen mycket äldre än så. Den var förankrad och formaliserad även från arbetsgivaren. Samtliga, även de som arbetade deltid, fick nedsättning av arbetstiden dessa dagar, och om man tog ut kompledigt, behövde man bara ta de timmar som den förkortade arbetsdagen innebar. På anslagstavlan i vårt arbetsrum stod det precis uppräknat vad som gällde.

Gradvis har överenskommelsen urvattnats till att bara gälla dem som jobbar heltid i grunden och "om verksamheten tillåter". De senaste åren har man också behövt använda åtta timmar om man vill vara kompledig en sådan dag. Och nu tar man alltså bort den sista lilla förmånen. Ja, det är sant att den inte har stöd i gällande centrala avtal. Men det är inte förbjudet att lokalt besluta att ha överenskommelser som är bättre än centrala avtal som utgör en grundnivå. Visa att ni vill värna om vår barnomsorgspersonal som gör ett sådant betydelsefullt arbete, och unna dem någon gång en liten guldkant på tillvaron, i det här fallet att låta dem förkorta sin arbetsdag på de dagar som de förut hade rätt till det. Att bemöta personalen generöst kan löna sig i längden och få dem att stanna kvar i sitt jobb!