Ta hand om naturen – så kan vi ha allemansrätten kvar

Sedan covid-19-krisen slog till för lite mer än ett år sedan har svenskarna vallfärdat till närbelägna skogsdungar och friluftsområden som aldrig förr.

Insändarskribenterna vill att vi ska vistas ute i naturen men måna och vara rädda om den, särskillt i pandemitider. (Arkivbild)

Insändarskribenterna vill att vi ska vistas ute i naturen men måna och vara rädda om den, särskillt i pandemitider. (Arkivbild)

Foto: Anders Jagemo

Insändare2021-07-21 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från början ropade vi bara heja, heja och var så glada över att folk hittat ut till det förlängda vardagsrum, gym och plats för tröst och ro som naturen kan vara. Men hejaropen är inte längre lika okomplicerade. För i vår iver att ta hand om oss själva under pandemin, har vi glömt att ta hand om naturen lite extra. Och vi missade att sprida ut oss. 

Norrbotten har en stor mängd vacker och tillgänglig natur, både skyddad och oskyddad, däribland ca 429 naturreservat. Det finns alltså gott om yta att röra sig på, så om vi alla tar ansvar för att sprida ut oss kan naturen tåla att vi alla vistas där ute. 

Tänk såhär: De tre första platserna du väljer mellan inför din utflykt är troligen samma utflyktsmål som många andra också funderar på att besöka. Åk inte dit. Upptäck nya platser genom att välja dem som ligger längre ner på din lista. Om vi är några fler som gör så kommer det inte att bli lika trångt på parkeringarna, fullt i soptunnorna och söndernött på stigarna.

Naturen är inte full. Den är bara lite trött just nu. Så gör en extra insats i sommar. Ta upp skräp som inte är ditt. Ta med egen ved ut om du vill elda. Släck både din egen eld och den pyrande askhög som någon annan råkat lämna kvar. Och dela gärna, på ett mjukt och bjussigt sätt, med dig av det du kan.

På så sätt kan vi få ha allemansrätten kvar. Och en fortsatt möjlighet att umgås i naturen – vare sig det är pandemi eller ej.