Sverige behöver bygga upp ett starkt totalförsvar

Vid regeringsskiftet 2014 påbörjade den socialdemokratiskt ledda regeringen omgående återupprustningen av totalförsvaret. Nu fortsätter den till 2025 om Socialdemokraterna får bestämma.

(Arkivbild)

(Arkivbild)

Foto: Roine Sandlén

Insändare2021-04-08 14:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Historiskt stora ekonomiska tillskott, återaktivering av den allmänna värnplikten, som den borgerliga regeringen hade avskaffat, har parats med myndighetsinstruktioner. Ett starkt totalförsvar är grunden i det socialdemokratiska välfärdsbygget.

Under perioden 2021–2025 kommer anslaget till totalförsvaret öka markant. Det civila försvarets anslag ökar med 4,2 miljarder kronor och det militära försvarets anslag med 25 miljarder kronor jämfört med 2020. Antalet värnpliktiga ska öka från 4 000 per år till 8 000 samtidigt som det totala antalet befattningar inom krigsorganisationen bedöms öka från dagens 60 000 till cirka 90 000. 

Flera regementen återinrättas. Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i Göteborg, Upplands flygflottilj (F 16) i Uppsala, Bergslagens artilleriregemente (A 9) i Kristinehamn, Dalregementet (I 13) i Falun samt Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå med utbildningsdetachement i Östersund och Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur.

Återinsättningen av Dragonregementet i Arvidsjaur är med sin närhet till Nordkalotten och Arktis en självklarhet. Arktis betydelse i världspolitiken ökar ständigt. Smältande isar öppnar nya farleder och ändrar den geopolitiska kartan. Antalet rekryter till grundutbildningen i Arvidsjaur ska öka, antalet försvarsanställda likaså. 

För oss som socialdemokrater är ett robust totalförsvar en självklar del av välfärdsbygget. När den enskilde är som svagast måste samhället vara som starkast. När krisen eller kriget väl kommer ska vi vara förberedda. Med målmedvetet arbete och ansvarstagande pragmatism kan vi åstadkomma detta. Socialdemokratiska regeringar tog ansvar och byggde under efterkrigstiden ett av världens starkaste totalförsvar. Vi kan och ska göra det igen.