Då vår biologiska mångfald är hotat behöver kyrkan ändra nuvarande system i kyrkoordningen, där det står att prästlönetillgångarna som är drygt 3 procent av kyrkans resurser ska förvaltas så effektivt som möjligt med bästa möjliga ekonomiska avkastning. Från 1950 har cirka 60 procent av Sveriges produktiva skogsmark kalavverkats och ersatts med mer eller mindre monotona produktionsskogar.
ViSK menar att det finns utrymme för ett förändrat skogsbruk. Enligt den grundsyn som biskoparna lyfter fram i "Ett biskopsbrev om klimatet" har skogen ett egenvärde i relation till Gud genom att Gud älskar sin skapelse. Denna grundhållning borde motivera Svenska kyrkan till ett ambitiöst arbete för att bevara naturen.
Vi vill att Kyrkan ska avsätta minst 20 procent av sitt innehav till naturvärden genom att avstå skogsbruk i känsliga områden för den biologiska mångfalden, i tätortsnära områden för människors hälsa och rekreation, och i intresseområden för vårt urfolk där skyddsvärda skogar finns som ett led i försoningsarbetet. Dessa skogar bör omvandlas till kyrkoreservat, i ständigt skydd av Svenska kyrkan som förvaltare.
Vi vill att formuleringarna i Kyrkoordningen angående förvaltningen av prästlönetillgångarna skrivs om. Den biologiska mångfalden, ekosystemets ramar och kulturvärde ska vara styrande för hur skogen sköts, inte den ekonomiska avkastningen.
Vi vill att Svenska kyrkan bör inrätta ett vetenskapligt råd för biologisk mångfald i skogen, kunskapsuppbyggnaden om skogar med särskilt höga naturvärden måste intensifieras och fördjupas i samråd med urfolk och aktuell forskning. Rådet bör utforma ett solidariskt ekonomiskt utjämningssystem för kyrkans skogsbruk över alla stift.
Vi vill att Svenska kyrkan ska efterleva sitt åtagande gentemot Agenda 2030, ILO 169 och ta hänsyn till barnkonventionen.
Rösta på ViSK, Vänstern i Svenska kyrkan!
Mona Olsson, ordförande ViSK
Miljöutskottet, ViSK
Monica Lindmark, Luleå stift
Lena Nordqvist, Luleå stift